21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

A 3 leggyakoribb fognyaki probléma

A fognyak az íny határán helyezkedik el, itt ér véget a fog szájban lévő felületét borító kemény dentinréteg és kezdődik a foggyökeret bevonó cement. Amíg nem jelentkezik valamilyen probléma, gyakran nem is veszünk róla tudomást, hiszen az ajkak és az orcák eltakarják. Mivel meglehetősen sérülékeny területről van szó, itt alakulhat ki a leghamarabb érzékenység, kopás vagy akár fogszuvasodás.

A fognyaki érzékenység okai

A fognyaki érzékenység akkor alakul ki, ha a zománcréteg valamilyen okból eltűnik a dentinről. A dentin óvja az idegszövetet, de mivel ezen a területen a legvékonyabb, ezért a teljes fog érzékennyé válik. A fognyakat érintő változásokat a Budapest Dental állapotfelmérése alkalmával nyomon lehet követni.

A zománcréteg eltűnésének lehetséges okai:

1. Helytelen fogmosási technika

A sikáló, vízszintes mozdulatok, illetve a fogkefe túl erős használata idővel megbonthatja a zománcréteget. Ha ez megtörténik, utána a jóval puhább dentinréteg következik, ami fájdalommal jelzi az érzékenységet.

2. Éjszakai fogcsikorgatás

Sokan nem is tudják, hogy éjjel csikorgatják a fogaikat, aki pedig tud róla, nem ismeri az ellenszerét. A fogcsikorgatás veszélye abban rejlik, hogy a fogak szerkezetileg terhelődnek, aminek hatására apró zománc darabkák válnak le a felületéről.

Az ismétlődés következtében a terület meggyengül és fognyaki kopás alakul ki. Ha pedig a folyamat olyan méreteket ölt, hogy a dentin réteg szabaddá válik, akkor érzékenység is jelentkezik.

3. Szuvasodás

A fognyakon ugyanúgy kialakulhat szuvasodás, mint a fog bármely részén. Sőt! Ha lehet azt mondani, ez kiemelten veszélyeztetett rész, hiszen a fognyak enyhén homorú, amin kiválóan meg tud tapadni a lepedék. A tisztítása ezért némileg nagyobb odafigyelést igényel.

Ha ez elmarad, akkor a lerakódott lepedékből elindulhat a fogszuvasodás. A fogszuvasodás során a baktériumok olyan erős savakat bocsátanak ki, amelyek megbontják a zománcréteget, így védtelen marad a dentin.

Szuvasodás vagy kopás?

A két eltérő problémát viszonylag egyszerű megkülönböztetni még a tükör előtt állva is. A kopást sárgás színéről, és az egyenletes behúzódásról lehet könnyen felismerni. További ismertetője, hogy hidegre érzékenységgel reagál.

Szuvasodás esetén az elszíneződés lehet sárgás, barnás vagy éppen fekete színű. Szélei egyenetlenek és árulkodó a lepedék jelenléte. Kezdetben csak esztétikailag okoz gondot, később hidegre, valamint édesre is okozhat panaszt.

Megoldás a fogcsikorgatás megszüntetésére

A fogakkal való éjszakai “őrlés” a nappali stresszes, feszült helyzetek feldolgozása. Mivel ez a folyamat tudattalan, egyrészt érdemes a lelki dolgokra nagyobb hangsúlyt fektetni és önismereti munkába kezdeni. Másrészt pedig, amíg a blokkokat oldjuk, javasoljuk egy termoplasztikus gumiból készült aktivátor beszerzését, amivel óvhatjuk fogainkat a károsodástól.

A fognyaki problémákból kettő a rossz fogápolási technika következménye. Kérjen a Budapest Dental szakembereitől profi fogmosásoktatást, amivel megelőzheti ezeket!