20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Az e-cigi, mint a dohányzás alternatívája

Az elmúlt években az e-cigi egyre népszerűbb a dohányosok körében. A klasszikus cigi és az elektronikus cigaretta között rengeteg a különbség, amely nemcsak egészségügyi szempontból nyilvánul meg, de ízvilágra is sokkal kellemesebb.

Mi a kettő közti különbség?

Mindenekelőtt a dohány elégetésének folyamata, amely a hagyományos cigi elszívása esetében több mint 6000, a szervezetre káros rákkeltő vegyi anyag előállításával járhat, ráadásul az íze is kellemetlen. Ezzel szemben az e-cigibe olyan nikotinmentes vagy nikotinos liquid kerül, amely nemcsak különböző ízeket kínál, de a nikotin többféle erősségben is választható. Továbbá az e-cigi a különféle ízesítőanyagok mellett glikolt, növényi glicerint és más, a szervezetre nem káros anyagokat tartalmaz, ami folyadékok hevítéséből származó kibocsátáson, és nem füstön alapszik.

Kiváló bizonyíték az e-cigi mellett, hogy Nagy-Brittaniában az orvosok is az elektronikus cigaretta használatát ajánlják azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, vagy csupán káros hatásait szeretnék jelentősen csökkenteni.

3+1 előny az e-cigi mellett!

1. Nem kelt kellemetlen szagokat

A legtöbben nem szeretik a klasszikus cigaretta szagát, de előfordul, hogy még a legerősebb dohányosok is panaszkodnak rá, hiszen behatol a ruhákba, a kezekbe, a leheletről nem is beszélve.

Az e-cigi viszont számtalan ízesítési lehetőséget kínál, amelyek finomak, és a vaping esetén nem is füstről, hanem ártalmatlan gőzről beszélünk. A legnépszerűbb ízek a gyümölcsösek, mentolosak, de találkozni már süteményízűekkel is.

2. Kint is bent is lehet „gőzölögni” bizonyos esetekben

Több éve már annak, hogy tilos a zárt térben való dohányzás, ami rendkívül előnyös, mert senki nincs akaratán kívül kitéve a cigarettafüst passzív elszívásának. Bizonyos esetekben kivételt képez ez alól az e-cigi, például az otthonodban nyugodtan szívhatod anélkül, hogy megtelne a lakásod annak szagával. Azonban a bírság elkerülése véget érdemes tisztában lenni azzal, hogy ugyanúgy tilos az elektromos cigaretta használata azokon a helyeken, ahol a bagó is tilos, mint például közintézmények, játszóterek, munkahelyek stb.

3.  Kevésbé van negatív hatással a szervezet egészségi állapotára

A hagyományos cigaretta negatív következményei már közismert arról, hogy érinti a tüdőt, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, tehát valós veszélyt jelent az egészségre. Az elektronikus cigaretta sokkal kisebb kockázattal jár, mert nem a dohány elégetésére épül (ez bizonyítottan a legtöbb rákkeltő anyagot termeli), és olyan ízeket és anyagokat tartalmaz, amelyek kevésbé veszélyeztetik az egészséget. Valamint az elektronikus cigaretta rendszer csak a folyadék melegítését jelenti.

+1. Pénzt takaríthatsz meg

Az e-cigihez használt folyadékok sokkal olcsóbbak. A hagyományos cigaretták esetében egy átlagos dohányost nézve a költség megközelítőleg elérheti a havi 50-60 ezer forintot, míg az e-cigi esetében ez lehet kevesebb mint fele.

Összességében tehát az e-cigi egy olyan termék, amely nagyon jól beilleszkedett a modern társadalomba, és rengeteg dohányos győzött meg arról, hogy lecserélje a klasszikus változatot egy sokkal élvezetesebbre és fenntarthatóbbra.