20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Miért nehéz manapság jó albérletet találni?

Az ingatlanpiac jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt fél évben. A tulajdonosok szinte azonnal reagáltak az energiaárak növekedésére, és a keresleti oldal is átrendeződött – elsősorban a fizetőképesség és az energetikai tényezők iránti igény kapcsán. Mennyire van hatással a jelenlegi gazdasági helyzet az albérleti piacra? Milyen bérlemények iránt érdeklődnek a legtöbben? Melyek lettek a döntő tényezők akkor, ha az ideális albérlet megtalálása a cél?

Mennyire árérzékeny a mai kor albérlője?

Az ár mindig fontos. Ha túl alacsony, akkor azért, ha pedig magasabb, akkor azért. A magas árat gyakran azonosítjuk a minőséggel, az alacsonyról pedig azt hisszük, talán nem üti meg a mércét. Vajon más a helyzet akkor, ha a létfontosságú lakhatásról van szó? A Global Best Property Zrt. szakemberei úgy látják, hogy egyre többen keresik a minőségi ingatlanokat albérlet céljából. Az igényes kialakítás, a jó elhelyezkedés alapvető igény lett sokak részéről, de az energiatakarékosság és ezzel együtt a költséghatékonyság sem elhanyagolható tényezők.

Biztonság – nem csak anyagi értelemben

Mindezeken túl van valami, ami talán valahol a pandémia idején indult el az emberekben, és az albérletben élőknél fokozottan jelen van. Nem más ez, mint a kiszámíthatóság és a biztonság iránti vágy. Akkor is nyugodtan akar az ember lefeküdni, ha nem saját ingatlanjában hajtja álomra a fejét. Ez pedig szoros kapcsolatban van azzal, hogy a jogszabályoknak megfelelő bérleti szerződést kötött-e, jogai szükség esetén védelmet élveznek-e. Nem ismeretlen jelenség a hirtelen papírra vetett, szerződésnek nem nevezhető iromány, ami tényleges védelmet nem biztosít egyik félnek sem. Ugyanakkor a kétségtelenül kiszolgáltatottabb helyzetben levő bérlőt nyugtalansággal töltheti el, hiszen bármikor jelezheti a bérbeadó, hogy itt a vége, és költözni kell. A kifejezetten ingatlanok, szobák, lakrészek bérbeadásával foglalkozó cégek a kiszámíthatóság és a jogszerűség megnyugtató érzését adják, karöltve az egyéni igényeknek megfelelő ingatlan gyors megtalálásával.

Dohányzás, kisállat, gyerek

Ezek a kritikus területek, ha albérletről van szó. Bár a dohányzás megoldható az ingatlanon kívül is, de ha az életünket összekötöttük egy kisállattal, akkor bizony nem mondunk le róla. Az állatbarátok tehát alapvetően hátrányos helyzetben vannak akkor, ha albérletet keresnek. Ritka az, ha valaki nyitottan áll a témához, hiszen félti a burkolatokat, a bútorokat, a lakásban elhelyezettek épségét. Egy próbát azonban mindenképp megér a kérdés, ha már évek óta lakásban tartott állatról van szó. A kellő intelligencia e területen még sokakból hiányzik.

Felháborodásra okot adó feltételnek számít a gyermektelenség is. A tulajdonosnak joga van meghatározni, hogy milyen feltételekkel és kinek adja bérbe tulajdonát. A gyermekek zajosak, rajzolnak a falra, zavarhatják a szomszédokat. Efféle bonyodalomra gyakran nincs szükségük a tulajdonosoknak. Az ingatlanközvetítő cégeknél az előzetes feltételekről időben tájékozódhatsz, így nem kell felesleges köröket futni, és csak a valóban releváns ajánlatokkal ismerkedhetsz meg ténylegesen.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ár nem minden, és főleg nem akkor, ha albérletről van szó. A mindennapi kényelmetlenséget, a tulajdonos jogtalan zaklatásait, a plusz kiadásokat, és talán felesleges költözéseket spórolhatsz meg azzal, ha már a kezdetekor a megfelelő módon választasz. A jogszerűen megkötött szerződés alapnak számít, mellette ma már semmiképpen nem szabad elmenni.