21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Ezért jó a Pilates

Gyakran sorolják a pilatest a jógával egy kategóriába. Sőt, sokan egyenesen a jóga egyfajta nyugati alternatívájaként hivatkoznak rá. Valóban sok a hasonlóság a két mozgásforma között, de ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a témát, jelentős különbségeket fedezhetünk fel. Nem árt ezeket figyelembe venni, amikor a számunkra legmegfelelőbb edzéstípust szeretnénk kiválasztani.

Legfontosabb különbségek a jóga és a pilates között

A kezdetek

A jóga nyomait már több mint 5 000 évre visszamenőleg felfedezhetjük őshazájában, Indiában. Azóta persze sok változáson ment át, majd kb. 150 éve került be a mai napig tartóan a köztudatba és vált kedvelt mozgásformává.

A pilates módszerét egy német orvos, Joseph Hubertus Pilates, dolgozta ki az I. világháborút követően, amikor is a frontról hazaérkezett katonák rehabilitációjára keresett hathatós megoldást. A módszer hamar népszerű lett a profi táncosok és sportolók körében is, majd a ’90-es években terjedt el a hagyományos erőnléti és kardió edzések kiegészítéseként.

Szellemiség

A jóga a fizikai gyakorlás mellett, spirituális gyakorlat is egyben. Ha az a célod, hogy olyan mozgásformát találj, amely kikapcsol, segít elérni a meditatív állapotot, miközben hajlékonyabbá is tesz, akkor a jóga kiváló választás lehet számodra.

Ha pedig inkább a fizikai regenerálódás a célod vagy az egyensúly és a core izmaid fejlesztése, akkor inkább a pilatest válaszd. A pilates csak a testről szól, a módszernek nem része a meditáció; a résztvevők testének és nem pedig szellemének összehangolására összpontosít.

Légzés

Bár mindkét mozgásnál nagy hangsúly van a helyes légzésen, ennek kivitelezése jelentősen eltér.

A jógában a légzés, maga az élet forrása, így ennek szabályozása is, az életerő szabályozását jelenti. Jóga típusonként, de akár egy órán belül pózonként is változhat a légzés üteme vagy, hogy orron vagy szájon át szívjuk-fújjuk a levegőt.

A pilates órákon szintén nagy szerep jut a légzésnek. A mellkasi légzésen van a hangsúly, illetve a minél erőteljesebb kilégzésen, amelyhez a test középpontját is aktivizálni kell.

Mire jó a pilates?

Mivel a pilates olyan edzésforma, amely a test egyenletes erősítésére fókuszál, így egyszerre javítja az állóképességet, a rugalmasságot és eközben még szálkásít is. A több mint 500 féle gyakorlatnak köszönhetően számtalan edzéstervet fel lehet építeni, így sosem válik unalmassá, ráadásul ezek dinamikája is rendkívül változó. A gyakorlatok kiválóan erősítik a törzs mély (core) izmait, fokozzák az izmok tónusosságát, ezáltal sokkal szálkásabbá, feszesebbé válik a test.

Mire jó a pilates?

 • Koordináció, egyensúly és testtartás javítása
 • Ízületek rugalmasságának növelése
 • Izmok erősítése
 • Alkalmas különböző sérülések rehabilitációjára
 • Stressz enyhítése
 • Testtudatosság fejlesztése
 • Tüdőkapacitás növelése

Pilates talajon vagy géppel

A talaj pilates rendkívül népszerű, szinte minden edzőterem órarendjében megtalálható. Azonban ma már olyan pilates termeket is találhatunk, ahol kifejezetten a pilates gyakorlatokhoz fejlesztett gépeken is gyakorolhatunk. Első ránézésre kicsit a középkori kínzóeszközökre hasonlítanak, de semmi okunk az aggodalomra, a végeredmény abszolút pozitív lesz. A pilates gép előnye, hogy vízszintesen, a gravitációt kiiktatva végezhetjük a feladatokat. A fiziológiás terheléssel működő rugó-ellenállás segít a fokozatos terhelésben, ezáltal mindig lesz hova tovább fejlődni, miközben az izületeinket sem terheljük. Ráadásul a gép segítségével több száz kombinációt kipróbálhatunk. Egyedül is végezhetjük a gyakorlatokat, de akár csoportosan is. A géppel felszerelt pilates termekben mindig van instruktor, aki segít a gépek helyes használatában és a gyakorlatok kivitelezésében. Vannak olyan pilates gépek is, amelyek könnyen összecsukhatóak, így otthoni használatra is kiválóak. Amikor pedig nincs rá szükség, a tárolása sem okoz különösebb gondot.

A hagyományosabb, talajon végzett pilateshez egy vastagabb gumiszőnyegre lesz szükség, illetve oktató vagy óra típustól függően esetleg néhány kiegészítő eszközre. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a pilates gyakorlatoknak nem alapfeltétele az eszközhasználat, de mindenképp izgalmasabbá teszi az órát, nem unjuk meg egyhamar, és az erőnlétünket is fejleszthetjük. A fitnesztermekben a szükséges eszközök kivétel nélkül megtalálhatóak, így akkor érdemes beszerezni őket, ha otthon is szeretnénk gyakorolni vagy kifejezetten saját eszközt szeretnénk használni az órán. Sokan ragaszkodnak például higiéniai okokból a saját pilates vagy jóga matracukhoz, esetleg pokróchoz, amit fejtámaszként is lehet használni.

A leggyakrabban használt eszközök:

 •  Pilates karika – erőnlét és tónusfokozáshoz, kar és combizom fejlesztéséhez.
 •  Jógatégla – kiegyenlítéshez, alátámasztáshoz, nyújtáshoz.
 • Gumiszalag – erőnlét fokozásához és nyújtáshoz vagy a rugalmasság fejlesztéséhez.
 • Kisebb kézi- és lábsúlyok – erőnlét és tónusfokozáshoz, kar- és combizom fejlesztéshez.
 • Fitnesz labda vagy koordinációs párna az egyensúly fejlesztéséhez.

Bárhol is végezzük a pilates gyakorlatokat, az alábbi öt alapelvet mindenképp tartsuk be, hiszen ezek elengedhetetlenek az eredményességhez és a sérülésmentes sportoláshoz:

1. helyes légzés,

2. medence helyzete,

3. mellkas helyzete,

4. vállak helyzete,

5. nyak- és fej helyzete

A fentiek helyes elsajátításához mindenképpen kérjük szakember segítségét vagy járjunk csoportos órákra, ahol az oktató javítja a testtartásunkat.