21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Étkezést helyettesítő porok a sikeres fogyókúrához

Az étkezést helyettesítő porok, kész italok olyan étrendkiegészítők, melyek segíthetnek az ideális súly elérésében. Ismerje meg jobban ezeket a készítményeket! A testsúlycsökkentő diétákba hatékonyan beépíthetőek az étkezés helyettesítő porok (Meal Replacement Powder = MRP), egyes szilárd étkezések kiválthatóak velük, de az egészség hosszú távú megőrzéséhez az egészséges étkezés elengedhetetlenül fontos. A fehérjeporoknak egyébként több olyan előnye is van, amire első körben nem is gondolnánk, ugyanakkor tudatosan kell alkalmazni, nem ajánlott reggel-délben-este csak ezeket fogyasztani!

Az étkezést helyettesítő porok, kész italok olyan étrendkiegészítők, melyek tápanyagtartalma hasonló vagy megegyező egy kiegyensúlyozott étkezésével. 

A gyártók törekednek rá, hogy termékeik optimális tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat és bármikor, bárhol könnyedén elkészíthetőek legyenek, csak vízzel össze kell keverni/rázni egy shakerben. 

fogyókúrák sikere nagyban múlik az elfogyasztott kalóriák számán. Egy ilyen étkezést helyettesítő itallal pontosan szabályozható az adott étkezésnél bevitt kalória mennyisége. A termékek csomagolásán pontosan feltüntetésre kerül, egy adag miből mennyit tartalmaz. 

A fehérje porok, italok egyik nagy előnye, hogy könnyen szállítható és tárolható. Egy zsúfolt munkahelyi napon vagy a napközbeni rohanás során is elkészíthető és elfogyasztható. 

Arról szót kell ejteni, hogy a fehérjeporok és az MRP készítmények nem ugyanazt takarják. A fehérjeporok főként fehérje bevitel emelésére ajánlottak, makrotápanyagnak számítanak.

Az MRP viszont komplex étrendkiegészítő, amely a fehérjén túl szénhidrátot, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít a szervezetnek.

Fogyókúra alatt hogyan érdemes étkezni?

Számtalan fogyókúra létezik, a diétás étrend is sokféle lehet. Fontos, hogy a fogyáshoz kevesebb kalóriabevitelre van szükség

Ha 1-2 hét alatt valaki 1 kg-ot szeretne leadni, nagyjából napi 500 kcal-al kell csökkenteni a napi kalóriabevitelt.

Az étkezést helyettesítő termékek fogyasztását diétát követők esetében maximum napi két alkalommal ajánlják a szakemberek.

Pontosan kalkulálható vele a bevitt kalória mennyisége. Egy adag MRP termék fogyasztását úgy kell felfogni, mintha fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmazó ételt ettünk volna. Például natúr csirkemellet, rizset, párolt zöldséget.  

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás is a sikeres és egészségmegőrző diétához.

Nem helyettesíthető teljes mértékben egy étkezés porral vagy shake-el

Vannak, akik napi egy étkezést helyettesítenek porral vagy shake-el, míg mások napi kettőt is. Ezt mindenki maga dönti el, de az biztos, hogy az étkezést helyettesítő porok fogyasztása nem igényel különösebb előkészületet, bevásárlást, főzést, azonnal fogyasztható. Ráadásul precízen kontrollálható az elfogyasztott kalória. 

Szakemberek javasolják, hogy a nap fő étkezése a reggeli induljon jól, tartalmazzon fehérjét, pici szénhidrátot, rostot. Tojás, pirítós, zöldségek például finom és tápláló reggelit biztosíthatnak a diétázóknak is. 

Ebédre és/vagy vacsorára fogyasztható egy étkezést helyettesítő por, de csak akkor ha nagyon muszáj, ha pedig éhségérzettel küszködik a fogyókúrázó személy, a diétájába beilleszthető zöldségeket, alacsony cukortartalmú gyümölcsöt elfogyaszthat melléjük. 

Az egészséges étkezés elengedhetetlen

Az étkezést helyettesítő italok nagyszerűen alkalmazhatóak egy fogyókúrában is, ráadásul bizonyos nehezített, időhiányos élethelyzetben is azonnal fogyaszthatóak. 

Aki MRP terméket fogyaszt, nem csupán a fogyás lehet a célja, akár az energiabevitel fokozása vagy a rendezett, tápanyagokban gazdag étkezés is 1-1 alkalommal.

Egy étkezés kiváltása ilyen shake-el megfelelő arányú szükséges tápanyagokhoz juttatja a szervezetet. 

Ugyanakkor az egészséges étkezés is kulcsfontosságú akár fogyni szeretnél, akár egészségesebben élni. 

Mindig kéznél lehet egy MRP termék, hogy hatékonyan támogassa céljaidat, de a frissen készült, tápláló és diétába illeszthető ételek ízeit, illatát nem tudja pótolni.