21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Milyen cipőt érdemes választani?

Gyakran találkozhatunk olyan problémákkal, mint például a derék- vagy a hátfájdalom, ahol első pillanatra ijesztőnek tűnik a helyzet, majd bebizonyosodik, hogy szerencsére csupán egy olyan egyszerű ok húzódik a háttérben, mint a kényelmetlen cipő.

Ha az egész napos munka során estére fájó lábbal, majd leszakadó derékkal térünk haza és a legjobb érzés az, amikor lerúgjuk magunkról a cipőt, akkor érdemes megpróbálni egy nagyon egyszerű gyógymódot, mégpedig a cipő lecserélését. Cikkünkben bemutatjuk az anatómiai cipőt, melyet funkcionális, barefoot vagy mezítlábas néven is megtalálsz és bebizonyítjuk, hogy létezik kényelmes és egészséges cipő.

A mezítlábas cipők előnyei a hagyományos cipőkkel szemben

A hagyományos, cipőboltok kínálatában kapható cipőkkel ellentétben a Manimal Footgear cipői minden olyan szempontot figyelembe vesznek, melyet a lábunk számára biztosítani kell. A cipőboltokban kapható cipők nagy része egy kaptafára készült, ami azt jelenti, hogy vastag a talpa, keskeny a lábfeje, nehéz, és soknak sarka is van.

Azonban ezek a tulajdonságok egyáltalán nem megfelelőek lábunk anatómiájának. Mint láthatod, talpunk egyenes és ez nem véletlen, lábujjaink szétterülnek és ennek is funkciója van. A mezítlábas cipők megalkotásakor azonban ezeket a szempontokat maximálisan figyelembe vették, ezért is lehet az, hogy aki ezeket a lábbeliket hordja, megszűnik minden ilyen jellegű panasza, fájdalma.

Miben térnek el a barefoot lábbelik a megszokottól?

Mint fentebb említettük, a talpunk lapos, ezért a mezítlábas cipők talpa is teljesen lapos. Ennek az a szerepe, hogy a testsúly egyenletesen terüljön el a talajon, és ne jelentsen plusz megterhelést a láb első részének.

A talp tele van idegvégződéssel és reflexzónákkal, amik normál esetben kapcsolatban vannak a talajjal. A talaj egyenetlensége stimulálja ezeket a reflexpontokat, ami az agy fejlődéséhez és normál működéséhez is hozzájárul. Például egy táncmozdulat betanulása is sokkal könnyebb és gyorsabb, ha mezítláb, vagy mezítlábas cipőben történik, mintha vastag talpú cipőben próbálkozunk vele. Ezért ezeknek a lábbeliknek vékony és rugalmas a talpa, így lábunk folyamatos aktív kapcsolatban van a talajjal.

A mezítlábas cipők felsőrésze

A fentiekben leírt jelenség, miszerint lábujjaink normál helyzete egy széles, szétterülő állapot, a mezítlábas cipők sajátossága is. A széles lábfej teret enged a lábujjaknak, amelyek visszatérhetnek eredeti helyzetükbe, így nem kell kalapácsujjtól, bütyöktől vagy körömproblémáktól tartanunk.

A barefoot cipők könnyűek, ezért viselésük szinte észrevétlen, fenntartható anyagokból készülnek, mosógépben moshatóak, összehajthatóak, kis helyen elférnek, és lábaink a mennyországban érezhetik magukat benne. Alkalmasak nemcsak a napi munkavégzésre, de kiválóan megfelelnek túrázásra, sétára, és edzeni is remekül lehet bennük. Akár már kialakult panaszaid vannak, akár az igazán kényelmes cipőt keresed, meg is találtad, próbáld ki bátran és azonnal meg fogod érezni az előnyeit!