21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Hogyan fejleszthető játékosan a 4-5 éves gyermek?

Óvodáskor elejére a gyerekek már nagyon sok mindent megtanultak a körülöttük lévő világból. Magabiztosan fejezik ki magukat, megértik a felnőttek magyarázatát, és minden iránt fogékonyak. Vétek lenne elpazarolni ezt az időszakot azzal, hogy nem foglalkozunk a gyermekünkkel, mondván majd az óvodában mindent megtanul.

Készségek fejlesztése

Az óvoda elsősorban a szocializáció folyamatát segíti elő, hiszen a hároméves gyermeknek meg kell tanulnia, hogyan működjön egy közösségben. A játékok során az óvodában megtanulja a kooperációt a többi gyermekkel, fejlődik a kommunikációja, az önkifejezési és érdekérvényesítő képessége. 

Tehát számos képessége fejlődik, viszont az egyéni fejlesztést az óvodától nem lehet elvárni. A veleszületett képességek nagyon sok gyakorlással és célzott gyakorlással válnak készséggé. Ebben pedig a szülőknek is fontos szerepe van. Az otthoni tanuláshoz az Anyaparadicsom készségfejlesztő játékai kiválóan alkalmasak, és a gyermek számára nemcsak hasznos, hanem élvezetes időtöltést jelentenek.

A szülők szerepe a gyermek fejlődésében

A 4-5 éves gyermek bármilyen, számára érdekes tárggyal szívesen eljátszik. Különleges kavicsokat, virágokat gyűjt, színes faleveleket válogat, miközben megfigyeli a környezetét, és tapasztalatai révén bővíti tudását. Fontos, hogy ebben szülőként partner legyél, és olyan környezetet teremts a számára, ami elősegíti a fejlődését!

A gyerekek felismerik a betűket, de még nem tudnak olvasni. Ugyanakkor szívesen hallgatják, ha a felnőttek olvasnak nekik. A számfogalmuk is kialakult, bár még nem tudják a matematikai műveleteket. Ahhoz, hogy majd iskoláskorban a különböző mennyiségeket és műveleteket megértsék, magabiztosan kell kezelniük a számokat.

Játékos készségfejlesztés 

Az Anyaparadicsom webáruházban megrendelhető Djeco dominójátékkal játszva gyakorolhatják a számolást, hiszen a dominó egyik oldalán számok és állatok, másik oldalán hagyományos pöttyök találhatóak. Kisebb korban az állatok megszámolásával és összepárosításával játszanak szívesen, majd később már a másik oldal sem okoz nehézséget nekik. A Djeco Quantitx nevű mennyiségfelismerő játék a számlálást és rendszerbe foglalást segítő társasjáték, ami 4 éves kortól ajánlott. 

A Djeco kártyajátékaival is nagyon szeretnek játszani a gyerekek, hiszen színesek, figyelemfelkeltőek, aranyos mintákkal díszítettek. A gyerek sikerélményként éli meg, ha megtalálja a sok hasonló mintában a különbözőt, vagy megtalálja mindennek a párját. 

Fejlődik a memóriája, a logikai és kombinációs készsége, miközben vidáman tölti az idejét. A Djeco Mistigri játékszabályai a Fekete Péter játékhoz hasonlóak, viszont különlegességét az adja, hogy a párok kirakószerűen összeilleszthetőek. 

Akár kártyát, fűzős játékot, társasjátékot, építőkészletet keresel gyermeked számára, érdemes megismerned a Djeco egyedi tervezésű, dekoratív játékait, amelyeket megtalálhatsz az Anyaparadicsom webáruház rendkívül színes termékkínálatában.