21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Miért hódít megállíthatatlanul az állítható asztal?

A lakberendezésben, illetve a bútorok milyenségében épp úgy megfigyelhető egyfajta trend, mint a ruhák, parfümök vagy kozmetikumok területén. Ám jelen esetben nem egy kósza hóbortról, egy múló ábrándról, egy gyorsan változó divatirányzatról van szó. Ugyanis az állítható magasságú asztal népszerűségét többek között funkcionalitása, praktikuma, és az egészségre gyakorolt pozitív hatása generálja.

Mire jó az állítható magasság?

Elsőre úgy tűnhet, hogy az állítható asztal azokban az irodahelyiségekben, vagy otthonokban praktikus választás, ahol többen dolgoznak egy légtérben, és fontos, hogy az asztal magassága idomuljon az egyéni adottságokhoz például testmagasság. Viszont az esetek kilencven százalékában nem ez a vásárlás mellett szóló érv. De akkor vajon mi áll a háttérben, és főleg mi a siker mozgatórugója?

Az a megfigyelés, miszerint az asztal magasságának állítása roppantul előnyös a testtartás javításának szempontjából. A krónikus hátfájdalom, vállfájás, egyéb ízületi panaszok nem egyszer a helytelen tartásnak köszönhetőek. Az egész napi görnyedés idővel olyan elváltozásokhoz vezethet, amik csak kemény munkával orvosolhatóak. Például a testtartás drasztikus megváltoztatásával. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy az hangzik. Egy évtizedek során bemerevedett szokást átalakítani szívóssággal, és persze praktikus kiegészítők közbenjárásával nem lehetetlen. Ezen a ponton lép képbe az asztal, aminek a magassága könnyedén, néhány mozdulattal állítható, akár nap, mint nap. Így a vázrendszer, valamint az izomzat nem képes bekötni, megmarad a mozgástér, ezáltal a tartás egésze formálódik, mégpedig jó irányba.

Az állómunka tényleg egészséges?

Az állva végzett „ülőmunka” határozottan jót tesz a testnek, ugyanakkor ez kizárólag az egyenes tartással való állásra vonatkozik, amire sokan nem képesek, kezdetben legalábbis semmiképpen sem. A Liftor.hu oldalán megvásárolható paraméterezhető magasságú asztalok ellenben pazar alternatívaként szolgálnak, mert általuk az ülőmunka teljesen új dimenzióba kerülhet.

A fotó forrása: Andrey_Popov / Shutterstock.com