21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Diákmunka, nem csak nyáron!

Bár még csak nemrég kezdődött a tavaszi félév a felsőoktatásban, érdemes már most gondolkodni a nyári munkavállaláson, ha egy kis extra jövedelemre szeretnél szert tenni idén. Miért lehet jó megoldás, ha nem csak a nyári szünet alatt vállalsz munkát, hanem az egész év során? Mutatjuk!

Miért hasznos a diákmunka?

A diákmunka nemcsak arra jó, hogy az anyagi helyzeteden javítson, hanem arra is, hogy hasznos készségeket sajátíts el, ami jól mutat akár az önéletrajzodban is. A diploma megszerzése után ugyanis jól jön, ha be tudod bizonyítani a leendő munkáltatódnak, hogy például egy kávézóban végzett munkád révén kiváló kommunikációs és csapatmunkához szükséges készségekre tettél szert, de emellett a különböző kötelezettségeidet és feladataidat is össze tudod egyeztetni. 

Diákmunkát ugyanis nem csupán nyáron végezhetsz, hanem az egész év folyamán, ami azért is hasznos, mert így egyenletesebben jutsz jövedelemhez, és jobban be tudod osztani a bevételeidet a tanév során.

Milyen diákmunkák a legkeresettebbek?

Egész évben rengeteg lehetőség közül válogathatsz, ha egy iskolaszövetkezet ellenőrzött keretein belül szeretnél pénzt keresni. Persze bizonyos munkák jellegükből adódóan inkább a nyári szezonban érhetők el, mint mondjuk egy fagyiárus vagy egy strandfürdői állás, de például a vendéglátós diákmunka egész évben keresett, hiszen ez a szektor munkaerőhiánnyal küzd, nyáron pedig még inkább szükség van a lelkes fiatalokra.

  • Persze vállalhatsz irodai adminisztrációt is, de ha szívesen végeznél fizikai munkát, arra is van lehetőséged.
  • A diákok körében népszerű a futárkodás, ami kellően mozgalmas feladatot jelent jó kereseti lehetőséggel, de az árufeltöltést is sokan választják a rugalmas időbeosztás miatt. 
  • Érdemes jól végiggondolni, hogy a pénzkereseten túl mi az, ami motivál, illetve mi illik a habitusodhoz és az elképzeléseidhez. 
  • Az Y Diák szakmai karrierprogramja segítségével például remek álláslehetőségek között válogathatsz, ha a tanult szakmádon belül szeretnél elhelyezkedni, de gondot jelent a megfelelő gyakornoki pozíció megtalálása.

Nyári diákmunkák: érdemes időben elkezdeni a keresgélést!

Bár nagyon sokféle munka adódik a nyáron, ha van valamilyen kedvenc terület, amiben szívesen kipróbálnád magad, ne halogasd a keresést. A nyári szezon közeledtével ugyanis sokan szeretnének egy kis plusz pénzre szert tenni, így a konkurencia elhappolhatja előled az elképzelt állást. Legyen az álmod akár, hogy egy kellemes hangulatú étteremben vagy egy trendi kávézóban dolgozz, csapj le rá már most, hogy bebiztosítsd magadnak a lehetőséget a nyárra.

Regisztrálj az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél, és válogass már most az aktuális diákmunkák között! Mi kell a munkavállaláshoz diákként? 

  • Természetesen diáknak kell lenned, amit érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással tudsz igazolni. 
  • Szükség lesz még a személyi irataidra – személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ kártya –, illetve egy névre szóló bankszámlára. 
  • Ezen felül még ki kell váltanod egy szövetkezeti részjegyét 1000 forint értékben, amit a kilépéskor visszakapsz.