21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

A LinkedIn-profil optimalizálása segíthet a gyors álláskeresésben

Egy mai modern munkavállalótól, álláskeresőtől már szinte elvárás az, hogy rendelkezzen LinkedIn-profillal. Ezen a platformon a legtöbb magyar és külföldi vállalat már jelen van, rengeteg információt lehet róluk összeszedni, valamint az egész álláskeresési folyamat egyszerűbb lehet. Szokás mondani, hogy “aki kimarad, az lemarad”, ez abszolút igaz a LinkedInre is.

Mi az a LinkedIn SSI?

Maga a LinkedIn-profil optimalizálása nem egy egyszerű művelet, de már most az elején megnyugtatunk mindenkit: tökéletes LinkedIn-profil nem létezik. Nincs olyan felhasználó, aki minden HR-es keresésében az első helyen van, de nem is célja ez senkinek. Elég, ha hozzájuttat minket az áhított munkához, amiben nagy segítség lehet például a CV Shark LinkedIn SSI oktatóanyaga is. 

Maga az SSI, azaz a Social Selling Index megmutatja, hogy mennyire vagyunk hatékonyak az alapján, amit csinálunk, ahogy prezentáljuk magunkat, ahogy megjelenünk. Az SSI nem más tehát, mint “közösségi értékesítő”, magyarul megmutatja, mennyire tudjuk eladni magunkat a platformon.

Ez a szám egy 0-tól 100-ig terjedő skálán terjed, amihez 4 paraméter kapcsolódik. 100-as értékeléssel senki nem rendelkezik, de nem is ez a cél, mivel már egy 40-50-es értékeléssel is a felső 10-20 százalékban találjuk magunkat.

Ha kiemelkedőt akarunk alkotni, ahhoz elég egy 60-70 közötti értékelés, ami már önmagában azt jelenti, hogy egy jól felépített és aktív profillal rendelkezünk. 70 fölé már szinte lehetetlen vinni a pontszámot.

A 4 paraméter, ami a pontszámot alkotja:

1. mennyire jól felépített a profil

2. a keresőfunkciók használata

3. interakciók a felületen

4. maga a kapcsolatépítés

Tulajdonképpen miből áll a LinkedIn-profil optimalizálása?

Az SSI pontszám csak egy része a LinkedIn-profil optimalizálásának, mivel végső soron nem az algoritmus fog minket alkalmazni, hanem egy adott cég HR-esének a tetszését kell elnyernünk. Persze ebben nagy segítség az SSI pontszám, de nem az egyetlen tényező.

A LinkedIn-profil tulajdonképpen az önéletrajzunk átültetése, amivel azt a célt kell elérnünk, hogy már mi is szívesen felvennénk magunkat dolgozni. Az optimalizált profilok több keresésben jelennek meg, ezzel nő a láthatóság, ami azt jelenti, hogy olyan állásajánlatokat is elérhetünk, amiket alapból nem is látunk.

Tulajdonképpen ez a LinkedIn-profil keresőoptimalizálását jelenti, azaz olyan kifejezésekre fog megjelenni a profilunk, amelyre a mi szakterületünkön kereső HR-es is rákeres. 

Érdemes minél hamarabb elkezdeni

A LinkedIn-profil ma már megkerülhetetlen, érdemes időt szánni rá minél hamarabb, valamint ha már ott vagyunk, akkor a lehető legjobb megoldásokat választani. Több cég is foglalkozik LinkedIn-profil építésével, nyugodtan éljünk a lehetőséggel, és keressünk fel egyet.