20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Mire kell figyelni a számla időbeli adatainak meghatározásakor?

Mit jelent a számlán a teljesítési dátum? Mit kell tudni a számla keltéről és a fizetési határidejéről? Mikor keletkezik az áfafizetési kötelezettség? Hogyan lehet javítani a helytelen dátummal kiállított számlát? Mikor érdemes szakember segítségét kérni? Sok esetben figyelhető meg, hogy helytelenül szerepelnek az adatok a számlákon, ezért érdemes pontosítani, mi mire való.

Talán a legegyértelműbb az összes adat közül a számla kelte, hiszen ez az a nap, amikor kiállítják a bizonylatot. Természetesen lehet olyan eset, hogy a számla kiállítása nem határidőben történik. Azonban tilos visszadátumozni a számlákat, erre nem ad lehetőséget a jogszabály. Továbbá arra sincs lehetőség, hogy a mai napon egy későbbi keltezésű számlát állítsunk ki. 

A teljesítés időpontja az a nap, amikor sor kerül az ügylet teljesítésére

Valójában sem a könyvelés, sem pedig az áfabevallás szempontjából nincs jelentősége a bizonylat keltének, hiszen mindkét esetben a számla teljesítés dátuma a fontos. Ennek megállapítása minden esetben az áfa tv. alapján történik. Amennyiben javítani kell a helytelen dátummal kiállított számlát, sztornózást kell alkalmazni.

A teljesítés időpontja főszabály szerint az a nap, amikor sor kerül az ügylet teljesítésére. Vagyis amikor a megrendelt terméket kiszállítják, illetve elvégzed a munkát a megrendelő részére. Vannak olyan esetek, amikor el lehet térni a főszabálytól. Például az előlegben foglalt áfát mindig annak tényleges realizálásakor kell elszámolni. Folyamatos teljesítés esetén mindig speciális rendelkezések irányadóak.

Bonyolultabb ügyletek esetén érdemes szakemberhez fordulni és tanácsot kérni

A teljesítés dátumának meghatározása nem minden esetben tekinthető egyszerűnek. Bonyolultabb ügyletek esetén érdemes szakemberhez fordulni és tanácsot kérni. A teljesítés időpontját csak akkor nem kell feltüntetni a bizonylaton, ha az a teljesítéssel egyidőben kerül kibocsátásra.

Fontos, hogy a számla kiállítása minden esetben a teljesítéssel van összefüggésben. Szóval a számlát ki kell állítani az ügylet teljesítéséig, illetve attól számítva észszerű határidőn belül. Továbbá az áfa szempontjából nagy jelentőséggel bír az ügylet teljesítési időpontja, hiszen az áfafizetési kötelezettség a teljesítés időpontjában keletkezik.

Az áfa tv. szerint nem kötelező feltüntetni a számlán a fizetési határidőt

Kötelező feltüntetni a teljesítés időpontját abban az esetben, ha bizonylat kelte nem azonos a teljesítési dátummal. Amennyiben a kettő egybeesik, nem kötelező szerepeltetni a számlán, azonban könyvelési szempontból ekkor is érdemes feltüntetni.

Az áfa tv. szerint nem kötelező feltüntetni a számlán a fizetési határidőt, nem kötelező tartalmi eleme, azonban hasznos lehet. Például időszakos elszámoláskor fontos lehet a teljesítési időpont meghatározásánál.