21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Női és férfi télikabátok a hideg ellen

A legmelegebb felsőruházatok (pl.: női és férfi télikabátok) ötvözik a hatékony szigetelést a kényelemmel és stílussal, így a leghidegebb körülmények között is melegen tartanak. Télen – ami, ha hideg éghajlaton élünk, alapvetően novembertől márciusig – elengedhetetlen a rétegezés, függetlenül attól, hogy csípős hideggel, sarkvidéki széllel, fagyos esővel vagy zord időjárással nézünk szembe.

Szempontok női és férfi télikabátok vásárlásához

A férfi télikabátok szempontjából élen jár: a víz- és szélálló külső réteg, a magas felső szigetelés és a praktikus részletek, mint például hőszigetelt kapucni, zárt mandzsetta, vízálló cipzárak, szellőző és állítható zsinórok lehetnek. Ezen jellemzők a női télikabátokra is igazak. A legmelegebb és korrekt áron beszerezhető téli férfi kabát (pl.: Trespass) és a megfizethető férfi télikabátok (a Columbia) kiválóan megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Amennyiben parkos, pufferes vagy minden időjárási fedőréteget keres, akkor nézzen körül bátran a hazai internetes boltok sokszínű kínálatában

A meleg férfi és női télikabátok vásárlása előtt érdemes különös figyelmet szentelni a kültéri ruházati, vagy kifejezetten túrázási cikkek gyártóinak kabátjaira is, mivel szöveteik és termékeik felépítése mögött több éves kutatás és fejlesztés áll. A legjobb termékek kiválasztásához megvizsgálhatjuk, hogy minden réteg rendelkezik-e olyan kulcsfontosságú összetevőkkel, mint a magas fedőszigetelés, strapabíró külső szövet, például szélálló poliészter, nylon vagy gyapjú, illetve vízálló vagy tartós vízlepergető (DWR) felület, varrattömítés, állítható kapucni, könnyen használható cipzárak és átgondolt zsebek. A Fundango márka leginkább a téli sportok szerelmeseinek készít télikabátokat. A későbbiekben általánosságban megemlítjük a brand különlegességét, azonban a női télikabátok szintén megtalálhatók a kollekcióban.

Fókuszban a szigetelés

A férfi vagy női télikabátok szigetelése segít visszatartani a test által termelt hőt. Felfogja és lényegében egy szabályozott kis üvegházat hoz létre a testen. Ennek érdekében a meleg télikabátokat pehely vagy szintetikus töltettel szigetelik, és mindkettő hasonló elven működik: a meleg levegő zsebeit a pehely vagy a szálak közé zárják. A magasabb pehelytöltés azt jelenti, hogy jobb minőségű a pehely, így kevesebb pehelyre van szükség a melegen tartáshoz. A pehelyben rendkívül könnyű, összenyomható és magasabb a hő/tömeg aránya, mint a szintetikus szigetelésben; azonban az egyik fő hátránya, hogy nedves állapotban elveszti szigetelőképességét.

Szintetikus: Alternatív megoldásként sok márka szintetikus töltetet vesz igénybe szigetelésként, amely jobban lélegzik, hipoallergén, olcsóbb, és nedves állapotban is jól teljesít. Általában poliészterből készül, és bár tartalmazhat újrahasznosított anyagokat, valószínűleg biológiailag nem bomlik le. Az egyik gyakori szintetikus szigetelő a PrimaLoft. Puha és alkalmazkodó, de nem olyan puffadt, mint a pehely, és különböző szigetelési szintekkel rendelkezik. Néhány más népszerű szintetikus kitöltési név: a Plumtech, a 3M Thinsulate, a ThermoBall Eco és a Repreve.

Egyéb: Számos cég használ kevésbé ismert anyagokat a szigeteléshez, köztük lámagyapotot és bölényszálat, és a Pangaia nevű cég még egy különleges szigetelőt is készített, amely szárított vadvirágot és biopolimert tartalmaz.

A strapabíró Fundango

A Fundango női és férfi télikabátok erős, strapabíró anyagból készülnek. Használat közben nagyon fontos, hogy jól tudjon a kabát szellőzni, ugyanakkor kizárja a hideget. Bármilyen zord és extrém körülményeknek ellenáll, ezért a férfi vagy női télikabátokat úgynevezett külső Dripex membránnal is bevonják, ami tökéletesen taszítja a vizet, mégis hagyja szellőzni az anyagot. A gyártók arra törekednek, hogy olyan egyedi kollekciót tervezzenek, ahol a designt egyensúlyban tartják a technológiai követelményekkel.

Vásárlás előtt célszerű megfogalmazni néhány szempontot az adott férfi télikabátokat tekintve és az sem hátrány, ha elolvassuk a női télikabátokra vagy férfi kollekciókra vonatkozó vásárlói visszajelzéseket.