21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Golyósorsós megvezetések

Orsó+anya

A golyósorsós megvezetés sokféle alkalmazásban számos előnnyel rendelkeznek. Az orsó kialakításának köszönhetően kiváló koncentricitást biztosít, ami számos műveletnél nagyobb pontosságot és kiváló precizitást tesz lehetővé. Továbbá ezek az orsók gyártástechnológiájuknak köszönhetően nagy radiális és axiális terheléseket is elbírnak. Ez különösen hasznossá teszi őket a nagyobb teljesítményű orsókat igénylő szerszámgépeknél, például a marási, fúrási és polírozási folyamatoknál. A golyós orsók emellett ellenállóbbak a rezgésekkel és a kopó behatásokkal szemben, mivel egyedi kialakításuk lehetővé teszi számukra az önbeállítást és a forgó és az álló rész közötti súrlódás csökkentését. Továbbá az ilyen típusú orsók a nagyobb időbeli stabilitásuk miatt kevesebb karbantartást igényelnek, mint egy metrikus menetes vagy egy trapézmenetes orsó. Végül a golyósorsós motorok kisebbek, mint a más típusú motorok, így könnyebben felszerelhetők a korlátozott helyigényű alkalmazásoknál is. Mindezek az előnyök ideális választássá teszik a golyósorsókat számos ipari és mezőgazdasági alkalmazásban.

golyósorsó gyártásakor a menetpontosság és a gyártástechnológia szorosan összefonódik. A golyósorsó-csavarok gyártásához kétféle technika áll rendelkezésre: melyek közül a hideghengerlés a legelterjedtebb. Ezzel a megközelítéssel az orsómenetek egy vagy több lépésben készíthetők el. A hengerlésnek számos előnye van más gyártási módszerekkel szemben; lehetővé teszi, hogy az orsómenetek (vagy a hengerelemek futópályái) már a hengerlés során megkeményedjenek, így további hőkezelésre nem feltétlenül van szükség. Ezenkívül a hengerelt darab jobb mechanikai tulajdonságokat, például keménységet és szakítószilárdságot mutathat, ha a hengerelt darab a hengerlőelemek mozgásirányához igazodik.

A golyóorsóhoz tartozó golyósanya kialakításával kapcsolatban több megoldást is kidolgoztak a gördülőelemek visszavezetésére. Az egyik ilyen megoldás a teljes visszatéréses kialakítás, amely megköveteli, hogy a gördülőelem-sorban lévő összes golyót vissza kell juttatni az anya kezdőmenetéhez. Egy másik megoldás a részleges visszavezetés, amelynél csak egy vagy két menettávolságot vezetnek vissza. Ez egy olyan terelőgörgős-lassabb kialakítással érhető el, amely minden egyes anya végén egyetlen golyót emel fel és juttat vissza az előző menetre. A teljes és részleges visszavezetés között másik lehetőségként létezik a csőelemekkel történő visszavezetés is; ez úgy működik, hogy egy golyót leemelnek az orsóról, és a cső hosszától függően a gördülési vonal mentén visszavezetik.