20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
11°
Vasárnap
13°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Függöny méterben - egyedi igényekhez szabva

Vannak olyan országok, ahol nem igazán alkalmaznak függönyt a lakásokban, de nálunk ez szinte elképzelhetetlen a legtöbb családban. A függöny nemcsak esztétikus dekoráció, hanem magánéletünk biztonságának záloga is egyben.

A lakberendezésben általában az utolsó lépések közé tartozik a függöny kiválasztása, bár meghatározó szerepet tölt be egy adott helyiségen belül. Mégis általában a végére hagyjuk, amikor már mindent beszereztünk a bútoroktól a szőnyegekig.

Addigra már erősen behatárolt keretek közé szorítjuk a megfelelő darab kinézetét, mivel passzolnia kell mindenhez. Az összes berendezési tárggyal, kiegészítővel stílusában és színében egyaránt harmonizáló függönyt kell választanunk.

Egyedi igényekhez a legjobb méterben vásárolni a függönyt

A méret adott, a karnis hosszúságát figyelembe véve tehát kiválaszthatjuk az optimális függönyt. Amennyiben nem találunk ilyet, akkor vásárolhatunk függönyt méterben is a Szőnyeg textil webáruház kínálatából.

Ha nem előre legyártott és megszabott méretű függönyt veszünk, akkor az alkotói szabadsággal élve akár egyéni igényeinkre is alakíthatjuk ablakaink díszeit. A kész függönyt ugyan azonnal hazavihetnénk, de így legalább egyedi textíliát kapunk.

Hogyan számoljuk ki a függöny ideális méretét?

Amikor az egyedi, nagy ablakok miatt nincs lehetőségünk készen kapható textileket beszerezni, különösen jó lehetőség a méterben történő vásárlás. Ez főleg új építésű házak vagy lakások nyílászáróinál fordul elő.

Ilyen esetben azonban még nagyobb a jelentősége a pontos és precíz méretvételnek, mindenképp szánjunk rá elegendő időt és figyelmet. A függöny szép és hangulatos hatása érdekében annak hullámzása fontos kritérium.

Ehhez legalább a karnis hosszának másfélszeresével kell számolnunk, de ha még tökéletesebb végeredményt szeretnénk, akkor inkább a kétszeresével. Soha ne az ablak méreteit vegyük alapul, hanem mindig a karnisét.

A karnistól számoljuk ki a függöny magasságát is, ne érjen le teljesen a padlóig, hanem hagyjunk ki legalább 5 cm-t. Ha fűtőtest is van az ablak előtt, akkor annál minimum 10 cm-rel feljebb érjen a függöny.

Milyen szempontok szerint válasszunk függönyt?

Vásárlás előtt gondoljuk át, hogy mire használjuk a függönyt: árnyékolásra, sötétítésre vagy esetleg csak dekorációként? Mindenképpen mérjük fel a fényviszonyokat a különböző napszakokban és döntsük el, hogy mennyi fényt szeretnénk beengedni.

Szépek az egyszínű és izgalmasak a mintás sötétítő függönyök, a részlegesen sötétítő típusok sűrűbb szövésű textilekből készülnek. Árnyékoláshoz a világosabb színű és lazább szövésű modellek közül érdemes választani.

Nézzük meg, milyen a fal, a padlózat, a bútorok, a kiegészítők stílusa és színvilága, ne felejtsük ki a szőnyegeket se. Ezekhez alkalmazkodva és a szoba adottságaihoz mérten válasszuk ki a függöny típusát, arculatát és színét.

Ha sikerül megtalálni ablakainkhoz a legtökéletesebben passzoló és a berendezéshez illő függönyöket, akár hosszú évekig gyönyörködhetünk bennük.