20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Ágyazható kanapék

A nappali a konyha mellett otthonunk szíve. Itt gyűlik össze a család beszélgetni, társasjátékozni, itt töltjük legtöbb esetben a pihenőidőnk jó részét. Milyen bútorokat válasszunk ide? Lássunk rá néhány példát!

Ággyá alakítható kanapé

Ha Ön is küzd a helyhiánnyal, megoldást jelenthet az kanapéágy. Az ággyá nyitható kanapék használhatók ülőalkalmatosságnak is, de ha szükséges, aludhatunk is rajtuk, akár állandó jelleggel is, hála azoknak a bútorgyártó cégeknek, akik ellátták a kanapéágyakat gerincvédő zónával. Ezeken kényelmes az alvás, mert nincs elvágva a derekunk alatt a matrac, a kinyitott kanapé mindkét fele egyforma, bonellrugós matraccal készül.

Sarokkanapé

Kihasználatlan sarkok esetében kiváló választás lehet az L alakú kanapé, amit a bútorgyártó cégek különböző összeállításban és méretben is le tudnak gyártani. Abban az esetben, ha amerikai konyhás nappalink van és nem tudjuk, mivel válasszuk le a konyhát a nappalitól, a sarokkanapé erre is megoldást kínál. Ezek között is talál állandó fekhelynek alkalmas sarokkanapét, dupla ágyneműtartóval.

A sarokkanapékat kérhetjük különféle extrákkal is, például relax funkcióval, ami azt jelenti, hogy a fotelt hátrafelé lehet dönteni, a lábtartó pedig kiemelkedik a kanapé függőleges síkjából. Ezenkívül lehet kérni beépített USB csatlakozót, lámpát és laptoptartót is. 

Ágyneműtárolás

Az ággyá alakítható kanapék másik előnye, hogy a legtöbb esetben rendelkeznek ágynemű tárolására használható rekesszel, így nem kell azon gondolkodni, hogy hol helyezzük el a vendég ágyneműt. 

Méretek

A méretek kiválasztásánál el kell dönteni, hogy 1 vagy 2 személy fog rajta aludni, és mekkora helyre szeretnénk elhelyezni a kanapét. Ha csak 160-180 cm helyünk van, az előre nyíló kanapék fognak elférni. Ha van legalább 200 cm szabad tér, akkor az állandó fekhellyé nyitható, gerincvédő zónás kanapéágyak is elférnek. Szintén fontos, hogy az ágy kinyitva milyen magasságban helyezkedik el, legkényelmesebb, ha az ülés magasságába nyílik az ágy is. Ha kétszemélyes, amik franciaággyá alakítható kanapét keres, az általános szélességi méret 140-160 cm között van, hosszúságuk 190-200 cm közötti. 

Kárpitozás 

Ha eldöntöttük a méretet és a kényelmi funkciókat is kiválasztottuk, nincs más hátra, mint a bútorszövet kiválasztása. Érdemes nappalink fő színeit (falszín, parketta színe, stb.) egy kis mintán magunkkal vinni a bútorbolta, hogy az új bútor minél jobban passzoljon a szobához. 

Kisgyermekes családokban fontos szempont lehet a kárpit könnyű takarítása, ezért ajánlott szennytaszító, vízzel tisztítható vagy vízlepergető bútorszövetet választani.

Bármilyen bútor mellett is döntünk, fordítsunk elég időt a kipróbálásra a bútoráruházban és kérjük tanácsadó segítségét, ha nem jutunk dűlőre. Útnak viszont csak a pontos méretek ismeretében induljunk el.