0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

Mennyi az optimális hőmérséklet a lakásban?

Az életünk jelentős részét töltjük az otthonunkban, ezért arra törekszünk, hogy komfortossá, kényelmessé tegyük. A komfortosság egyik alapfeltétele az ideális hőmérséklet megteremtése, ami télen a kinti hideg hőmérséklet, nyáron a kánikula miatt jelentős energiaráfordítással jár. Vannak azonban praktikus lehetőségek, amelyekkel ezeket a költségeket csökkenthetjük.

A lakásban a hőérzetünket az is meghatározza, hogy milyen a levegő páratartalma. A párásabb helyiségekben ugyanazt a hőmérsékletet 1-2 fokkal melegebbnek érezzük. A BonAir.hu által forgalmazott párásító berendezések segítségével a szervezet számára optimális páratartalmat tudunk biztosítani, és még a fűtésszámlán is spórolhatunk.

Mi az ideális hőmérséklet a lakásban?

Bár egyénileg eltérő, hogy ki, milyen hőmérsékletet érez kellemesnek, mégis meg lehet határozni, hogy azokban a helyiségekben, ahol nappal tartózkodunk 20-23 fok az ideális. Ha sok időt töltünk ennél hidegebb hőmérsékletű helyiségben, több mozgásra van szükség vagy vastagabb öltözetre, illetve 50%-60% közötti páratartalomra.

A tartós hideg nem tesz jót az ízületeknek, sem a szívnek. Az ennél melegebb hőmérséklet sem egészséges a szervezet számára. Az éjszakai alváshoz 18-20 foknál nem tanácsos melegebbet szobahőmérsékletet kialakítani, ugyanis ezen a hőmérsékleten tudunk leginkább a mélyalvás fázisába jutni, ami a pihentető alvást jelenti.

Speciális hőigényű helyiségek a lakásban

A gyerekszobában, főleg egy újszülött számára, állandó hőmérsékletet kell teremtenünk, amit nem biztos, hogy a fűtési rendszerünk biztosítani tud. Érdemes esetleg elektromos hősugárzót vagy más kiegészítő fűtési megoldást alkalmaznunk. A gyerekszobában sem kell túl melegnek lennie, 22-23 fok elegendő a kisbabák számára is.

A fürdőszoba szintén olyan helyiség, amit érdemes kicsit melegebbre felfűteni, főleg ahol kisgyerek van a családban, illetve a fürdési időszakra koncentrálni a fűtés intenzitását, előfűtést.  A konyhában, ha főzünk, általában melegebb van 1-2 fokkal, tehát itt kevésbé kell fűtenünk. Ebből kifolyólag a fűtés termosztátot nem célszerű itt elhelyezni.

Párásító készülékek

Az emberi szervezet számára a 45-60 százalékos levegő-páratartalom az ideális. Ha száraz a levegő, a testünk erőteljesebben párolog, így hamarabb lehűlünk. Éjszaka kiszárad a torkunk, és az orrunk nyálkahártyája, ami köhögésre, tüsszögésre ingerel, ráadásul a baktériumok, vírusok is könnyebben megtelepednek rajta. Tehát, ha ideális páratartalmat biztosítunk a lakásban, melegebbnek fogjuk érezni a levegőt néhány fokkal, és nem kell kellemetlen tünetekkel küzdenünk.

Újszülöttek és kisgyermekek esetében ez még fontosabb, mert ők fokozottan érzékenyek a száraz levegőre. A fűtés tovább szárítja a levegőt, ezért célszerű egyidejűleg párásítani is. 

Erre a BonAir.hu által forgalmazott Boneco márkájú párásító készülékek kiválóan alkalmasak.

A párásítás télen és nyáron egyaránt fontos lehet, egyrészt az egészségünk megőrzése szempontjából, másrészt a hő- és komfort érzetünk biztosítása miatt.