3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

A tökéletes játék: oktat, fejleszt, szórakoztat

Szülő legyen a talpán, aki a mai világban megfelelően tud játékot választani a gyermekének. Hiszen legyen bármennyire is tudatos a szülő, akkor sincs könnyű dolga. A bőség zavarával kell ugyanis megküzdenie, és a sok bugyuta és értelmetlen játék közül kell kihalásznia azt, ami viszont aranyat fog érni a gyermek fejlődése során.

Mert bármennyire is furcsának tűnik, a gyerekeket már az első perctől kezdve, hogy játékot adunk a kezükbe, fejlesztjük. Az, hogy mindezt szórakoztatóan tesszük, még számunkra is eltolja a hangsúlyt a tanulásról a játék felé. Mai cikkünkben annak járunk utána, hogy mit és hogyan tudunk segíteni a gyermekeknek abban, hogy minél ügyesebbek legyenek.

Fejleszd a készségeit!

Már egészen pici kortól érdemes válogatni a CsimpiStore babajátékok kínálatából, azzal fogsz ugyanis mindent megalapozni. A gyermek élete első három éve szinte minden szempontból a legmeghatározóbb, így ha ebben az időszakban a korának megfelelő, ingergazdag környezetet teremtesz a számára, akkor tökéletesen megalapozod akár az iskolai előmenetelét is.

A CsimpiStore játkaival fejlesztheted a finommotorikus mozgását (nagyobb gyöngyök fűzése, illesztős játékok), a kreativitását és a problémamegoldó készségét (bármilyen egyensúlyozó játék vagy kirakó), hallását és ritmusérzékét (játékhangszerek). És ez még csak a jéghegy csúcsa!

Készítsd fel az iskolára!

Az öt-hat évesek már roppant érdeklődőek, és szívesen rohannának előre az iskolai feladatokra, az azonban rendkívül fontos, hogy semmiképpen se próbáld átvenni az iskola szerepét, mert azzal több kárt tehetsz, mint hasznot, és inkább abba az irányba menj, hogy játékos feladatok elé állítod!

Ilyen lehet akár a számok vagy a betűk felismerése, a velük való játék magabiztosabbá teszi őket, de közben mégsem tanítod írni, olvasni.

Hasonlóan praktikus játék az óra működésének tanulmányozása, és vele együtt a klasszikus, analóg óra leolvasása is. Bár ma már egyre kevesebben ismerik ezt az órát, érdemes életben tartani ezt tudáselemet is.

Persze a rajzolás, a festés, a színezés minden korban aranyat ér, hiszen mindig a fejlettségi szintnek és az életkornak megfelelően lehet emelni a “tétet”, vagyis egyre kifinomultabb mozgással egyre aprólékosabb technikák elsajátításával lehet a gyermekek szépérzékét, kreativitásást és persze a finommotoros mozgását fejleszteni. Természetesen mindezt játék közben!

Mindig az életkor és az érdeklődési kör szerint válassz!

Gyakran esnek bele a szülők abba a hibába, hogy úgymond saját maguknak vesznek játékot, vagyis azt veszik meg, ami nekik tetszik, ami szerintük jó. Ez viszont a legritkább esetben van köszönőviszonyban azzal, amit a gyerekek szeretnének.

Ezért aztán kiemelten fontos, hogy a készségfejlesztő játékok során figyelembe vedd mind a gyermeked életkorát, mind pedig azt, hogy mi érdekli őket: állatok, autók, dinók vagy épp a hercegnők. Ha ezekre mind figyelsz, a gyermeked garantáltan örülni és fejlődni fog!