0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Indiai munkavállalók alkalmazása Magyarországon

Magyarországon jelenleg rengeteg vállalkozás küzd munkaerőhiánnyal, ami már lassan évek óta húzódik. Napjainkban a KSH adatai alapján akár 80-90.000 munkavállaló is hiányozhat a piacról és sajnos nem látszik az, hogy ez a helyzet elkezdett volna javulni. Ezért is értékelődik fel az elérhető külföldi, például ázsiai munkaerő jelentősége, ami megoldást nyújthat a nehéz helyzetben lévő cégek számára.

Hol és hogyan érdemes kezdeni a keresést külföldi munkavállalókért?

Az ázsiai, azon belül is az indiai munkavállalók hazánkban történő megjelenése hatalmasat lendíthet a cégek gazdasági helyzetén, így az egész ország teljesítményén is. Ez persze nem egy egyszerű folyamat, amihez szükség van profikra, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek külföldi, esetünkben indiai munkaerő toborzásában. Ilyen például a TERENDO indiai munkaerő-szakértő, aki az egész folyamaton végigkíséri a toborzó cégeket a felkereséstől kezdve az utaztatáson át az adminisztrációig.

Az indiai munkavállalók hazájuk átlagfizetéséhez képest Magyarországon a többszörösét kereshetik meg, amivel a versenyképes működés is garantáltan elérhető a foglalkoztató cég számára. A nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy az indiai munkaerő minden helyzetben beválik: tudnak és akarnak is dolgozni, nem adják fel az első nehézségek felbukkanásánál, hisz már alapból hatalmas utat bejártak azért, hogy munkát vállalhassanak, mindemellett még precízen és alaposan végzik is el a rájuk bízott feladatokat.

A munkamoráljuk kiemelkedő, a túlórázás sem áll távol tőlük, gyorsan alkalmazkodnak és lendületesen dolgoznak, a nyelvi akadályokat pedig könnyen le tudják küzdeni okostelefonnal. A legtöbbjük beszél társalgási szinten angolul, így a kommunikáció egyáltalán nem jelenthet problémát a munka során.

Hogyan történik az alkalmazás?

Minden a kiválasztáson múlik, hisz a megfelelő munkaerőre van szükség az adott feladathoz. Érdemes profikra bízni a toborzást, mivel ők már kiépült, bejáratott kapcsolati rendszerrel rendelkeznek. Amint megvannak a jelöltek, a következő a vízum igénylése a magyar hatóságoknál és az illetékes magyar külképviseleten a kérelem leadása. A sikeres elbírálás után következik a beutaztatás, majd a regisztrálás az idegenrendészetnél, amely során a szálláshelyüket is le kell jelenteni. Ezt követi az adminisztráció, azaz az adószám és TAJ-szám igénylése. Az utolsó lépés a munka megkezdése előtt egy tolmács fogadása, persze csak szükség esetén.

Mely területen érdemes indiai munkavállalókat alkalmazni?

Nehéz olyan szegmenst találni, ahol ne lehetne hatékonyan indiai munkaerőt foglalkoztatni. Az építőipartól kezdve a mezőgazdaságon át a gyári szak- és betanított munkáig foglalkoztathatóak, de a szállítmányozásban is megállják a helyüket. Természetesen ha indiai munkavállaló, akkor az IT az, ami elsőre eszünkbe jut, itt is kiválóan teljesítenek.