2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

Adrenalin termelődés, avagy a tandemugrás mámora

Újra és újra átfut az agyadon, hogy milyen érzés lehet a tandemugrás? Ha úgy képzeled el, hogy egy elképesztő adrenalinlöketet ad ez a program, nem tévedsz, de tudod, hogy tulajdonképpen mi zajlik ilyenkor a szervezetben? Nézzük át, mi is pontosan az az adrenalin és hogyan fejti ki hatását!

Az adrenalin lényegében egy hormon és egyben egy ingerületátvivő anyag, vagyis neurotranszmitter, ami stressz hatására, illetve jelentős fizikai megterhelés eredményeképpen termelődik a mellékvesevelőben. Amikor működésbe lép, emeli a vércukorszintet, fokozza a vérnyomást, egyfajta készenléti állapotba hozza a szervezetet.

Ez az az állapot, amit gyakran úgy is nevezünk, hogy „üss vagy fuss reakció”, amikor a szervezet arra kényszerül, hogy a másodperc törtrésze alatt felkészüljön az adott, veszélyesnek ítélt szituációra. Ez a készenléti állapot a túlélést segíti, hiszen azonnal reagálunk, és harcolunk vagy éppen menekülőre fogjuk - helyzettől függően.

Adrenalin azonban nem csupán akkor termelődik, amikor valamilyen életveszélyes szituációval találjuk szembe magunkat. Így reagál a szervezetünk, ha például munkahelyi stressz ér minket, ezen felül ide sorolhatjuk az olyan extrém helyzeteket is, mint amilyen a szabadesés. Amikor mindez megtörténik, számos pozitív élettani hatás megy végbe, ez az, amiért a tandemugrás olyan népszerű.

Nézzünk néhányat a megemelkedett adrenalinszint előnyei közül:

  • Hirtelen sokkal éberebbnek és fókuszáltabbnak érezzük magunkat
  • Kitágulnak a pupilláink, ezzel együtt pedig élesebbé válik a látásunk
  • Az antioxidánsok megemelkedett számából adódóan felfrissülünk
  • Eufórikus állapotba kerülünk, öröm és elégedettség lesz úrrá rajtunk

Mindez természetesen csupán átmeneti állapot, de éppen ez az, ami Téged is arra ösztönöz majd, hogy újra és újra átéld a szabadesés mámorát. Most már csak azt szeretnéd tudni, hol érdemes kipróbálni a tandemugrást?

A Tandemcentrum csapatánál máris egyeztethetsz egy időpontot, és ha beleszeretsz a műfajba, akár egy ejtőernyős képzésen is részt vehetsz náluk. Találd meg a Számodra megfelelő opciót, és hagyd, hogy az adrenalinszinted az egekbe szökjön!