2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

A jövő fűtési technológiái az otthonunkban

Sokat hallani napjainkban, hogy a jövő az elektromos megoldásoké. Ezt az állítást nehéz megcáfolni. A fűtési rendszerek sem jelentenek ez alól kivételt. Az innovatív, elektromos fűtési technológiák már betörtek a hazai piacra is, és már nem feltétlenül jövő időben kell beszélni róluk. Hiszen mindenki számára gyorsan, könnyen elérhető az új fűtési alternatívákra való átállás. De miért is éri meg, illetve milyen fűtési rendszereket telepíthetünk a különböző helyiségekbe?

Miért az elektromos fűtés jelenti a jövőt?

Az elektromos fűtésnek számos előnye felsorolható. Gazdaságos, könnyen és praktikusan elhelyezhető (akár padló alá, falba vagy mennyezetbe), praktikus (pl. fűtőpanelek, elektromos radiátor és konvektor), egyenletes hőelosztást biztosít a teljes helyiségben. Korszerűek, és a hagyományos típusokhoz képest még biztonságosabbak is, hiszen nem kell félni a szén-monoxid-mérgezéstől, vagy gázrobbanástól. Mivel nincs gáz, azt sem kell bekötni, nincsenek mozgó alkatrészek, a telepítés nem jár komoly fejfájással és káosszal. A jövő fűtése tehát minden szempontból elektromos. De egy kicsit már a jelené is.

Innovatív fűtést minden helyiségbe!

Az innovatív fűtési rendszereket illetően számos lehetőség közül választhatunk. Praktikus és esztétikus szempontból is különböző megoldások lehetnek ideálisak az egyes helyiségekben. A nappali például az a tér, ahová beengedjük a vendégeket, így ott célszerű lehet egy felületfűtési technikát alkalmazni, míg a fürdőszobában nagyon jól mutathat egy praktikus fűtőpanel. Persze kényelmi szempontból sem mindegy, mit választunk, hiszen a hálószobában alszunk, ahol éjszaka folyamatosan szükség van az ideális hőfokra, míg a konyhában inkább időről időre, bizonyos napszakokban fordulunk meg, így ott a gazdaságosság lehet a fő mérvadó.

Nappali

Gondoljunk csak bele: a nappaliban egész nap nagy a jövés-menés. Nemcsak mi járunk ott, hanem a vendégekkel is ott beszélgetünk. Képzeljük magunkat a helyükbe, mikor éreznénk magunkat komfortosan. Valószínűleg akkor, ha ideális a hőfok, már az érkezéstől kezdve, egyenletes a fűtés, nem változik állandóan. Extraként élnénk meg, ha a talpunk alatt is jó meleg lenne. Nos, a padlófűtés ezen kritériumok mindegyikének megfelel, ezért az egyik legjobb fűtési alternatíva lehet a nappaliba. Látni nem lehet, érezni annál inkább. Ráadásul attól sem kell tartanunk, ha a gyermekek játszanak a földön, hogy megfáznak a hideg padló miatt.

Konyha

A konyhában sütünk-főzünk, ki-ki mennyit és mikor. Szintén az otthon meghatározó, nélkülözhetetlen része még akkor is, ha nem tálalunk minden nap hétfogásos vacsorát a családnak. Praktikus megoldás lehet például egy infrapanel a falon vagy a plafonon, amit gyorsan és könnyen szabályozhatunk. Akár távolról is, így nem fogunk feleslegesen fűteni, amikor órákon keresztül nem megyünk be a konyhába.

Fürdőszoba

A fürdőszoba fűtés kérdést illetően több jó válasz, vagyis innovatív technológia is létezik. Körülbelül 45-50 watt /m³ fűtési igénnyel kell számolni modern rendszerek esetén. Az ideális hőfok viszont függ a fürdőszoba adottságaitól is, annak méretétől, vagy akár a szigetelés minőségétől.

Ha a gyors felfűtés, az ideális hőmérséklet megtartása a cél, egy praktikus fűtőpanel tehet jó szolgálatot. Ezt könnyen fel lehet szerelni, konnektorról is működik, mindenféle zaj nélkül. Aki a meleg burkolatra lépne ki egyből a zuhanyzóból, vagy fürdőkádból, akár padlófűtést is elhelyezhet a padlóburkolat alá.

Hálószoba

A jó alvás mindennek az alapja. A jó alváshoz pedig megfelelő hőmérséklet szükséges. Hiszen ki akar túl hidegben, vagy túl melegben aludni. Amellett, hogy nem pihentető, az egészségünknek sem tesz jót, valamint talán itt a legfontosabb a nyugodt, komfortos környezet megteremtése. Ez az a helyiség, ahol az egyéni igények és preferenciák a leginkább számítanak.

A padlófűtéstől kezdve a fűtőpanelekig szinte bármilyen alternatíva hatékony lehet. Ha pedig már megkedveltük a radiátort, vagy a konvektort, akkor is törekedjünk egy modern darabra való cserére, hiszen így a szálló por, vagy az ún. „radiátor szag” ellen is védekezhetünk.

Kültéri fűtés

Manapság már a kinti hőmérsékletet is könnyen „meghackelhetjük”. A kültéri fűtéssel ugyanis kellemes hőérzetet biztosíthatunk a hideg esti órákban is. Másrészt pedig így hűvösebb idő esetén is lehetséges, hogy a vendégekkel a teraszra ülünk ki egy pohár forralt borra, és nem a nappaliban gubbasztunk. Az infrasugárzók gyorsan felfűtenek, sokféle teljesítményfokozatot tudnak, és erkélyen, kerthelyiségben, műhelyben, vagy akár garázsban is ideálisak. Falra és mennyezetre egyaránt felszerelhető, praktikus darabok.

Hogyan válthatunk elektromos fűtésre?

Mivel otthonunk minden helyisége eltérő adottsággal bír, ezért érdemes szakember segítségét kérni az eligazodásban. Az elektromos fűtés telepítését egyébként is csak megfelelő képesítéssel rendelkező személy, vagy cég végezheti. Forduljon a Dimat Fűtéstechnika Kft. szakembereihez, és megtervezzük elektromos fűtési rendszerét!