0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Mi az a torrent? Itt van minden, amit tudnod kell

Biztosan sokan hallottak már a torrentezésről, azonban sokan kevés ismerettel rendelkeznek erről a népszerű letöltési lehetőségről. Ebben a cikkben az a célunk, hogy bemutassuk a legfontosabb ismereteket a torrentekkel, illetve torrentezéssel kapcsolatban. Utánajárunk annak, hogy hogyan lehet használni, illetve annak is, hogy legális-e a használata. Végül pedig megnézzük azt, hogy mennyire népszerűek és elterjedtek a magyar torrentek.

Bevezetés a torrentezésbe

Kezdjük is azzal, hogy megnézzük az alapvető ismereteket a torrentezéssel kapcsolatban. A torrent valójában nem más, mint egy megosztott fájl, amelyet decentralizált, peer-to-peer (P2P) hálózatokon keresztül lehet megosztani. Ezek a hálózatok azt teszik lehetővé a regisztrált felhasználóik számára, hogy úgy cseréljék ki az általuk kiválasztott fájlokat, hogy azokat egy külső szerverre fel kellene tölteniük. Ehhez pedig olyan koordináló programokat, más néven trackereket használnak, amelyek segítségével a felhasználók meg tudják határozni azt, hogy honnan tudják letölteni ezeket a fájlokat. Maga a torrentezés pedig nem más, mint a megadott fájl le- illetve feltöltésének a feladata. Ez a folyamat a torrentezés során ráadásul egyenrangú felek között történik. A torrentezés egyik legjobb tulajdonsága az, hogy általában sokkal gyorsabbak lesznek azáltal a letöltések és a feltöltések is. Ennek pedig az az oka, hogy ezek a folyamatok nem egy központi szerveren futnak. Abban az esetben, ha egy központi szerver is részt vesz a folyamatban, akkor le- és feltöltés sebessége sok esetben annak a leterheltségétől függ. A torrent esetében azonban ez kiküszöbölhető. Sőt, a torrentezés során a nagy fájlokat sokkal kisebb egységekre bontják, így akár az is lehetséges, hogy több számítógép is részt vegyen a folyamatban anélkül, hogy az hatással lenne a sebességre.

Mire használják a torrenteket?

A torrentezésről első említésre sokszor az jut az emberek eszébe, hogy ez egy illegális eszköz. Ez azonban nem így van, hiszen a megfelelő jogok tulajdonában a torrent egy meglehetősen hasznos eszköz lehet. Könnyebbé teszi például azt, hogy több fájlt szeretnénk szinkronizálni, illetve a jogszerű tartalmak megosztásában is nagy segítség lehet. Sőt, a rendelkezésre álló internetes sávszélesség megfelelő kihasználásában is hatalmas segítség lehet. Többek között ezt a technológiát használja a Twitter, vagy éppen a Facebook is. Sőt, a játékok során is számos fejlesztő építi be azokban a torrent technológiát, megkönnyítve azok letöltését. Talán kevesen tudnak róla, de amikor valaki megvásárol egy játékot, akkor valójában egy torrent klienst fog kapni, amelynek a segítségével letöltheti a játékot. Ez pedig később a frissítések gyors letöltésében is segíteni fogsz. Ez a technológia leginkább az online játékok esetében elterjedt, de a magyar kaszinó oldalak is egyre inkább ennek a technológiának az irányába fordulnak.

Torrent vs normál letöltés

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés, hogy melyik lehet a jobb, a torrent, vagy éppen a hagyományos letöltést. Ahogy azt a cikk korábbi részében említettük, a hagyományos letöltés során egy központi szerver vesz részt a folyamatban. A letöltendő fájlok ezen kapnak helyet. Természetesen, ha egyszerre sok le- vagy éppen feltöltési kérés érkezik erre a szerverre, akkor a folyamat nagyon lelassulhat. Sőt, ha megszakad az internet a letöltés közben, akkor a letöltött fájl sokszor sérült lesz. Ennek pedig az az oka, hogy ezeket a hagyományos letöltéseket nem lehet szüneteltetni, illetve később folytatni.

A torrent ezzel szemben sok szempontból megbízhatóbbnak számít. Ami igazán meggyőző, hogy minden esetben rendkívül gyors a letöltések sebessége. Általában az sem fordulhat elő, hogy egy-egy fájlt letörölnek. A hagyományos letöltések esetében sokszor törlik a régi fájlokat a szerverről akkor, ha újabbakat szeretnének ott tárolni. A torrentek esetében ez nem fordul elő. A másik előnye az, hogy egyszerre több letöltést is indíthatsz. Sőt, az egyes letöltések akár párhuzamosan is képesek futni, így nem kell megvárnod, míg egyesével sikerül letöltened a fájlokat. Sőt, a letöltést bármikor szüneteltetheted is.

A torrentezés biztonsága és jogszerűsége: rövid összefoglaló

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy legálisnak számít-e a torrentezés, és törvényes-e például a sorozat letöltés torrentel. Nos ezzel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy a torrentezés folyamata egyáltalán nem számít illegálisnak. Az azonban már számít, hogy milyen fájlokat töltesz le, illetve fel. A szerzői jogvédelem alatt álló fájlok, illetve a nem engedélyezett anyagok letöltése ugyanis nem törvényes. Az egyetlen probléma ezzel pedig az, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem egyszerű annak az eldöntése, hogy legális-e egy-egy fájl elküldése a torrenten keresztül. Éppen ezért a torrentezés nagy odafigyelés igényel, és időnként érdemes utánajárni a legújabb szabályoknak.

Mennyire népszerűek a torrent oldalak Magyarországon?

A cikk végén pedig teljesen természetes az a kérdés, hogy Magyarországon mennyire számítanak népszerűnek a torrent oldalak. Különösen annak fényében érdekes ez, hogy ma már rengeteg online streaming szolgáltatás érhető el, amelyek bárhol és bármikor elérhetőek. Ennek ellenére elmondható, hogy hazánkban a torrentezés még mindig rendkívül népszerű. Különösen sokan választják a film letöltő oldalak használatát. Bár az utóbb időben az figyelhető meg, hogy csökkent a népszerűségük, mégis sokan választják a letöltésnek ezt a nem legális formáját, aminek sok esetben az az oka, hogy a stream szolgáltatók tartalmai sokszor még mindig csak angol nyelven érhetőek el.