3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Mit tegyünk, ha kutyánk kullancs vagy bolha áldozata lett?

Gyakran megtámadják kutyáinkat, és sok kellemetlenséget okozhatnak olyan paraziták, mint a kullancs és a bolha. A tavasz és a melegebb idő beköszöntével megnövekszik a kullancsveszély is.

Ezek a kis vérszívók az aljnövényzetből támadnak kedvenceinkre, és akár különböző veszélyes betegségeket is terjeszthetnek. Komoly egészségi problémákat hordozhatnak az aprócska bolhák is.

Ha azt látjuk, hogy kutyusunk sokat vakarózik, nagy valószínűséggel bolhás, amit másik bolhás állattól kapott el. A kutya szőréből előszeretettel szivárognak a környezetében fellelhető szövetekbe, úgyhogy fontos a teljes körű kiirtásuk.

A kullancs

A Patikatt.hu állatgyógyászati termékei között kiváló minőségű kullancs- és bolhairtó szereket, eszközöket találhatunk.

Ha már megtörtént a baj, minél előbb felfedezzük és eltávolítjuk a kullancsot, a fertőzöttség esélye annál alacsonyabb lesz. Minden sétáltatás, szabadban tartózkodás után célszerű átvizsgálni a kutyust.

A fül, a nyak, a has és a combok belső fele különösen veszélyeztetett területek az állaton. Ha a kullancs még nem szívta tele magát vérrel, nehezebben észrevehető, de semmiképp sem lehetetlen megtalálni.

Kullancscsipesz segítségével óvatosan eltávolíthatjuk a parazitát a bőrből, figyeljünk rá, hogy az egész testét szedjük ki, és ne nyomjuk közben össze. Ha benne marad a kutyában a feje, az gyulladást okozhat, szétnyomódás esetén pedig kórokozók kerülhetnek a sebbe.

Ahogy a kullancs hányásával is, amit a különböző háztartási szerekkel okozhatunk. Felejtsük el az olajat, a körömlakklemosót és a ragasztót is. A parazita eltávolítása után fertőtlenítsük a sebet, és figyeljük az állatot!

Ha a seb helyén piros kör jelenik meg, Lyme-kórra utal, amennyiben az állat bágyadt, lázas, mindenképpen szükséges állatorvosnak megmutatni.

A bolhák

Ha bolhát találsz a kutyádban, akkor egyértelmű a jelenléte, ha nem látod, de mégis vakarózik, állítsd egy sima, világos felületre. Legjobb a csempe, vagy a kád, ezeken észrevehető lesz a bolhaürülék, ami kipotyog a szőréből fésülés közben.

Egy fehér kendővel szedd össze, nedvesítsd be, amennyiben feloldódnak, és kis piros pöttyöket hagynak az anyagon, akkor telitalálat. A bolha ürüléke tulajdonképpen a kutya megemésztett vére.

A bolhák nagyon megkeseríthetik a kutyusok életét, erős fertőzöttség esetén vérszegénység alakulhat ki. A bolha nyála allergiát okoz, illetve galandférget is hordozhatnak az apró élősködők.

A kullancs és a bolha elleni védekezés

Vannak olyan készítmények, melyeket a kutya két válla közé kell kenni, és 4 héten át védik a kullancscsípéstől. A spray ugyanennyi ideig hatékony egyszeri használat után, de a kullancs elleni nyakörv is jó megoldás lehet.

Bolha ellen ugyanilyen típusú termékek állnak rendelkezésre, de ebben az esetben a többi állatot és környezetüket is szükséges kezelni.

A takarókat legalább 60 fokon érdemes kimosni, és porszívózás után a porzsáktól is mihamarabb ajánlatos megszabadulni. 

Mindenképpen érdemes hát figyelni kutyusunkat, mert a paraziták nagyban megkeseríthetik az életét!