4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Mi mindenre használhatók a zománcfestékek?

A tavasz közeledtével sokan fognak a különböző festett felületek, kerti bútorok, kerítések, nyílászárók, egyebek felújításába, és gyakran választják a kissé fényes, hangsúlyos zománcfestékeket bevonatként.

A zománc- vagy átvonófestékek sokoldalúan használhatók, ezért a felújítások legnépszerűbb festékfajtái, hiszen nemcsak díszítésre alkalmasak, hanem fokozott védelmet is nyújtanak a festett felületeknek. A lazúrokkal és pácokkal ellentétben ezek a festékek homogén felületet képeznek, fafelület esetén nem engedik láttatni a fa erezetét. 

Mire való a zománcfesték?

A sűrű festékanyagnak köszönhetően a zománcfestékek masszívabb, kicsit fémes, zománcos felületet képeznek a felületeken, azonban önmagukban nem alkalmazhatók, csak megfelelő rétegsorrendben. Felújítást tervez? Válassza a Festékpalota.hu minőségi zománcfestékeit, akár fa-, akár fémfelületet szeretne újjávarázsolni. 

Sokan nem szeretik a zománcfesték által nyújtott kissé csillogó hatást, ezért ma már a klasszikus, fényes hatású festékek mellett selyemfényű és matt változatokban is beszerezhetők. Azonban a fényes zománcfesték a leginkább ellenálló, és a takarítása is könnyebb.

A zománcfesték sosem érintkezik az alapfelülettel, hiszen alá minden esetben egy jól tapadó alapozó-, illetve egy átvonóréteg kerül a gondosan előkészített, zsírtalanított felületre. Ma már léteznek a 3 szükséges réteget egyesítő, 3 az 1-ben zománcfestékek is, azonban ezeket is legalább 2 rétegben érdemes felvinni. 

A zománcfestékek főbb típusai

Az átvonófestékeknek 2 alapvető típusát különböztetjük meg:

  • Oldószeres festékek: ezek testesebb bevonatot képeznek, azonban az oldószer miatt kipárolgásuk mérgező lehet, ezért használatuk során szellőztetni szükséges, illetve gyerekszobákba nem ajánlottak.
  • Vizes bázisú zománcfestékek: vékonyabb réteget biztosítanak, így a felületi hibák elfedésére kevésbé alkalmasak, ugyanakkor jó terülési képességüknek köszönhetően költséghatékonyabb, környezetbarát festékek. Újrafestésük könnyebb, mint az oldószeres típusoké. Rugalmasabbak, kevésbé repedeznek, hámlanak. 

A különböző felületekre történő felvitelük kicsit bonyolultabb, mint a diszperziós festékeké, hiszen körültekintő előkészítést igényelnek, azonban tartósságuk jobb.

Hogyan fessen zománccal fém- és fafelületeket?

A jó tapadás érdekében a felület megfelelő előkészítése rendkívül fontos. A felület csiszolását követően következhet a zsírtalanítás, javítás, majd újabb csiszolás, portalanítás, alapozás, csiszolás és a közbenső, majd az átvonó festés a zománcfestékkel. 2 réteg festése között megfelelő időt kell hagyni a száradásra - ez akár 30 óra is lehet egyes festékek esetében -, mert különben összeragadhatnak a felületek.

A különböző, fém- vagy fafelületeken ugyanezt a sorrendet kell követni, csak a felület anyagához kell a kellékeket megválasztani. 

Ma már zománcfestéket is kevertethetünk a nekünk tetsző színárnyalatban, így igazán egyedi megjelenést adhatunk a felújítandó felületeknek.