4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Amit a domain regisztráció kapcsán érdemes tudni

A domain egy olyan egyedi azonosító, ami arra a célra szolgál, hogy a weboldalaknak könnyen megjegyezhető elérhetőséget biztosítson. Ha nem volnának domain nevek, akkor a telefonszámoknál bonyolultabb karaktersorokat kellene a felhasználóknak a böngészőjük megfelelő rubrikájába gépelni ahhoz, hogy elérjék kedvenc honlapjaikat.

Persze a kedvencekhez adással sok időt meg lehetne spórolni, ám valljuk be: nem túl bizalomgerjesztő, ha mindenféle bizonytalan karakterek sorakoznának egy-egy oldal megnyitásakor a böngésző címsorában.

A DNS szerepe

A Domain Name System (DNS), azaz magyarul tartománynévrendszer vagy domain nevek elnevezési rendszere már 1983 óta létezik. E közel négy évtized alatt milliónyi domain nevet regisztráltak a felhasználók.

A DNS egyik feladata az, hogy átalakítsa a domain neveket a különféle informatikai eszközök számára is értelmezhető numerikus azonosítókká. Ez az eljárás az, aminek hála nem kell bonyolult karaktersorokat megjegyeznie senkinek sem, aki a neten akar szörfölni weboldalról weboldalra. A DNS azt is garantálja, hogy a honlapokat el lehessen érni, legyenek azok fizikailag bármelyik szerveren, és az sem jelenthet zavart, ha éppen költöztetik.

Így nőttek robbanásszerűen a bejegyzett domainek

A kezdetek kezdetén, 1985-ben csupán hat domain volt bejegyezve. Magyarországon 1991. október 7-én a hajnali óráktól lehetett domaint foglalni. Az első hazai, .hu végződésű domain a sztaki.hu volt. Talán te magad is használtad már a sztaki szótárt, amely angol, német, francia és olasz nyelv mellett bolgárról vagy kínairól is képes magyarra fordítani - na és persze fordítva is működik a dolog.

Ahogy telt az idő, egyre több domaint foglaltak le. Manapság már százmilliós nagyságrendűre tehető ezek száma, és ez az érték folyamatosan növekszik.

Néhány szó a domain végződésekről

A legtöbb magyar oldal .hu-s végződésű. Persze nem tiltja semmi, hogy ettől eltérő végződéssel (TLD-vel) jegyezzen be valaki egy magyar nyelvű honlapot.

Választhat bárki nemzetközi domaint, mint a .com, a .eu vagy a .net vagy a .org. Ma már vannak olyan beszédes nevű domain végződések is, mint a .city, a .cloud, a .coach, a .company, a .fashion, a .ninja, a .shop vagy éppen a .systems. Lehet a .hu-tól eltérő országspecifikus domaint választani, mint például a .at, a .de vagy a .cz. Érdemes azonban tudni, hogy ezeknek jelentős felára van.

A domain választás feltételei

Bár alapvetően sok a lehetőség, ha domain választásról van szó, vannak korlátok. Már foglalt domaint nem lehet bejegyezni, azt legfeljebb megvásárolni lehet a tulajdonosától.

Azt, hogy egy domain szabad-e, egy domain név keresővel lehet ellenőrizni. Ha egy .hu végződésű domain már foglalt, lehet, hogy a .eu-s vagy a .com-os még szabad. Persze ha csak lehetséges, célszerű olyan egyedi domain nevet választani, ami semmi esetre sem téveszthető össze egy másikkal.