4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Milyen játékok kerüljenek a babaágyba?

Minden szülőben felmerül a kérdés: sikerült a szükséges holmikat megvásárolni a baba szobájába? Tökéletes lett a babaágy és a környezete? Kényelmes lesz a kiságy a babának? A berendezésen és kiegészítőkön kívül milyen játékokat érdemes beszerezni, amelyek a babák figyelmét lekötik? Mivel tudnak játszani a pár hónapos babák? Cikkünkből megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelni a baba környezetének a kialakításakor.

Milyen játékokkal szórakoztassuk a babát?

Az első hónapokban az idő nagy részét evéssel és alvással tölti a csöppség. Az első hetekben megnyugtató számára, ha dúdolsz, énekelsz neki. Vedd sokat ölbe, beszélj hozzá és hagyd, hogy tanulmányozza az arcodat, a vonásaidat! Ekkor még csak kontrasztokat lát a baba, így a Peekabooshop.hu zenélő kiságyforgóját szívesen fogja nézegetni.

Ahogy figyelmesebbé válik a baba és erősödik, úgy majd a csörgőt is meg tudja markolni. Ez az ideális babajáték fejleszti a szem és a kéz koordinációját, miközben megmarkolja és rázza azt. A csörgő hangja pedig az érzékelésére van pozitív hatással.

A babák jellemzően mindent ledobnak és kidobnak a kiságyból, hogy aztán visszakaphassák őket, ezért ideálisak a textillabdák, kisebb méretű plüssök, melyeket kedvére dobálhat és akár rágcsálhat is. Ezért mindenképpen kerülni a kell a veszélyt jelentő törékeny játékokat!

Idővel a baba szereti a különböző zenélő, zörgő, csörgő, hangot adó tárgyakat, játékokat, ezért kifejezetten ajánlottak a kézügyességet fejlesztő játékok is.

Tedd tökéletessé a kicsi ágyát!

A baba kényelme érdekében az ágynemű kiválasztására fordítsunk kellő figyelmet, hiszen az első hetekben, hónapokban, a kiságyban, alvással tölti a legtöbb időt. A lepedővel és ágyneműhuzattal folyamatosan érintkezik a bőre. Párna helyett egy textilpelenkát tegyél a feje alá!

A rácsvédő megakadályozza, hogy a kemény ágyrácsokba üsse a buksiját a pici. A legtöbb kisbaba ragaszkodik a szundikendőhöz, ami nélkülözhetetlen alvótársa és megnyugtatja. A kiságy matracának tisztaságát és élettartamát növelheted úgy, ha a matracvédő huzatot használsz. Baldachinnal kizárhatók a zavaró fény- és zajforrások, ezért mindenképpen érdemes felszerelni a kiságy fölé.

Ha már egyre növekszik a plüssök száma

Idővel egyre inkább gyarapodik a gyerekjátékok és plüssfigurák száma a babaszobában. Ha nem akarjuk, hogy felfordulás legyen, akkor gondoskodni kell a játékok megfelelő tárolásáról.

A játéktárolóban mindig kéznél lesznek a kedvencek, és este a lefekvésnél elég egyet kiválasztani a sok közül. Nem szabad abba a hibába esni, hogy telepakoljuk a gyermek ágyát játékokkal! Elegendő egy alvócimbi vagy szundikendő, kerüljük a zsúfoltságot! Biztonsági okokból sem szerencsés, ha a gyermek alig látszik ki a plüssök közül az ágyában.