3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

A kerítésépítés 4 legfontosabb kérdése

A kerítésépítés ma már szakember nélkül sem lehetetlen küldetés, főleg akkor, ha nem a nulláról kell kezdeni, hanem csak mondjuk a régi, avíttas léceket cserélnénk le újakra. Néhány kéziszerszám, pár segítő kéz és alapszintű barkácstudás birtokában akár saját magunk is belevághatunk a munkába.

Ám mielőtt fúrót és mérőszalagot ragadunk, szánjunk rá egy kis időt, hogy megválaszoljuk az alábbi lényeges kérdéseket:

Milyen anyagú léceket használjunk?

Egy kerítés megtervezése mindig az alapanyag kiválasztásánál kezdődik. Hogyha eddig faléceket használtunk, akkor pontosan tisztában vagyunk vele, hogy ez az anyag mennyi karbantartást igényel, hisz valószínűleg jó párszor felújítottuk már az évek során.

Ha pedig már egyszer rávettük magunkat a cserére, akkor nem célszerűbb olyan léceket választani, amikkel a jövőben nem lesz ennyi gond? Engedjük el tehát az igazi fához való görcsös ragaszkodást, és ismerkedjünk meg a Nívó gondozásmentes kerítéselemekkel, amik bár kinézetre hasonlóak a fához, mégis sokkal strapabíróbbak, hisz nem kell őket karbantartani.

A fém léceket speciális festékréteg fedi, ami nem fakul, nem repedezik, nem pereg le. Ha csak egyszer is megtapasztaljuk, hogy mennyivel könnyebb lesz az életünk a rendszeres kerítésfelújítás nélkül, már csak azt fogjuk bánni, hogy nem előbb léptük meg a cserét. 

Milyen magasra építsük a kerítést?

Ha teljesen új kerítést építünk, akkor ebben a kérdésben is dűlőre kell jutnunk. Egy alacsony kerítés semmilyen téren nem gátolja a belátást, szinte csak jelképes határvonalat húz az udvar és az utca közé. Mégis sok országban alkalmazzák, noha biztonsági szempontból eléggé kifogásolható.

A magas kerítés viszont nem csupán a belátást gátolhatja meg (amennyiben zártabb kialakítású), hanem akár visszatartó erővel is bírhat a betörők számára. Persze ne legyünk álszentek, minden kerítésen át lehet mászni valahogy, de sokakban mégis biztonságérzetet kelt. 

Itt tehát az egyéni preferenciáink lesznek a mérvadóak, mindenesetre arra azért ügyeljünk, hogy ne lépjük túl az építési törvények által megszabott maximális magasságot. 

Függőleges vagy vízszintes elrendezést válasszunk?

Tény, hogy a mai trendek inkább a vízszintesen elhelyezett léceket preferálják, de természetesen nem kötelező követni az aktuális divatirányzatokat. Amennyiben nekünk inkább a függőleges kialakítás tetszik, akkor bátran válasszuk azt. 

Az eltérés ebben az esetben csupán csak esztétikai, a kerítés funkcióját nem befolyásolja, így ebből a szempontból nem lesz különbség.

Hézagosan vagy zártan helyezzük el a léceket?

Ehhez gondoljuk végig, hogy mennyire zavar, ha belátnak a kertünkbe az utcáról, és mennyi privát szférát szeretnénk. Ha forgalmas helyen lakunk, és frusztrálnak a bámészkodó járókelők, akkor érdemesebb a zárt elrendezést választani.

Hogyha viszont egy csendes utcában élünk, ahol csak elvétve haladnak el a házunk előtt, és zavaró lenne a tömör kerítés, akkor érdemesebb hézagosan felszerelni a léceket. A lényeg, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.