4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Ha eddig nem használtad a helyesírás-ellenőrzőt, akkor itt az ideje!

A különböző tartalmak és szövegek írásakor óhatatlan, hogy történik egy-egy elírás, vagy figyelmetlenség miatt helyesírási hiba. Annak érdekében, hogy kifogástalan minőségű írásokat tudj megjelentetni, érdemes használni a helyesírás-ellenőrző programot. Számos típus létezik belőlük, ebből a cikkből megtudhatod, hogyan lehet a segítségedre, és melyek a legnépszerűbbek.

Mire jó a helyesírás-ellenőrző program?

Mint a nevében is benne van, nyelvhelyességi problémákat azonosít nyelvtani szabályok használatával. A szabályok segítségével megtalálja a nyelvtani hibákat, elütéseket, és javaslatot ad a javításukra. Számos ilyen program létezik, általában a szövegszerkesztők egyik funkciójaként is használható, illetve léteznek kimondottan ilyen jellegű app-ok is, sőt olyan weboldalak is, melyek ingyen nyújtanak ellenőrzésre alkalmas szolgáltatást. Ha nem csupán a helyesírást szeretnéd ellenőrizni, hanem a keresőoptimalizálásban szeretnél támogatást, akkor a SearchBar SEO szakértője a segítségedre lesz.

A helyesírás-ellenőrző segítségével magabiztosabban írhatsz szövegeket, mert mint egy mankó segít a különböző hibák azonosításában és javításában. Különösen akkor nélkülözhetetlen a használata, ha nagy mennyiségű szöveget írsz, mert hiába olvasod át többször a saját írásodat, könnyű átsiklani a hibák fölött.

Ha az írás a munkád, szövegíróként, kommunikációs szakemberként vagy projektmenedzserként dolgozol, esetleg jogi területen tevékenykedsz, a helyesírás-ellenőrző program akkor is a segítségedre lesz. Idegen nyelvű szövegek írásakor, főleg, ha nem beszéled anyanyelvi szinten az adott nyelvet, akkor szintén segít rámutatni a helytelenül használt kifejezésekre.

Élvezhetőbb tartalmak rövidebb idő alatt

Ugye ez kecsegtetően hangzik? Amennyiben használod az ellenőrzőt, akkor időt takarítasz meg magadnak, gyorsabban haladsz a feladataiddal. A nyelvtanilag helyes mondatok olvashatóbbak, és ennek köszönhetően gördülékenyebb lesz a szöveg. Magabiztosabb leszel, hiszen a program használatával makulátlan szöveget oszthatsz meg másokkal.

A mai felgyorsult világban szinte minden területen megkövetelik a gyorsaságot, nincs ez másként az írás világában sem, akár regényíróként, akár bloggerként dolgozol, a határidők betartása sokszor kapkodást szül, ami a hibalehetőségek számát is növeli.

Milyen programokat használj?

Számos program létezik, de nem mindegyik tökéletes, éppen ezért érdemes többet is kipróbálnod annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudd végezni a munkádat.

A Grammarly egy rendkívül kifinomult mesterséges intelligencia, amely felhőalapú rendszer. A Ginger szintén nagyszerű alkalmazás, mellyel javításokat és átfogalmazási javaslatokat kaphatsz. A Language Tool nagyon precíz nyelvtani és helyesírási hibák szűrését tekintve. Azonban ne feledd, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi tudást, csupán kiegészíti és segíti a munkavégzést!