4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

A felniméretek lényeges tudnivalói autós szemmel

Mi mindent érdemes észben tartani a felniméretek kérdéskörén belül? Melyek azok a mutatók, számok és jelölések, amelyeken keresztül tudatosan menedzselhető a választás? A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk részletesen. Bízunk benne, hogy ezáltal is segíthetjük a választást.

Amiért a felni mérete nem elhanyagolható kérdés

Az egyik leglényegesebb tudnivaló, hogy a felni mérete mindenképp passzoljon az autó méretéhez és adottságaihoz. Hasonlóképp kiemelt szempont, hogy a választott gumik méretével és sajátosságaival is legyen szinkronban a felniválasztás.

Például az Olcsobbgumi.hu webshop 4x4 gumi választékát is olyan szemüvegen keresztül érdemes nézni, hogy közben a méret kulcsfontosságú paramétereit is észben tartjuk. Ezáltal elősegíthető, hogy tényleg célzott legyen a választás.

Mindennek azért van jelentősége, mert a méret döntően képes befolyásolni az autó viselkedését és teljesítményét menet közben. Oda kell tehát figyelni rá, hogy az autózás maradéktalanul a lehető legjobb élményt jelentse.

A félniméret mutatószámainak és jelöléseinek értelmezése

Mivel konkrét példán keresztül könnyebb megérteni a jelöléseket, legyen a jelölés mondjuk 6,5Jx17 5x112 ET35. Balról jobbra haladva a 6,5J érték a felni szélességét hivatott tükrözni. Ennek a mértékegysége az úgynevezett coll.

A sorban következő 17-es szám a felni átmérőjére mutat rá. A mértékegység itt is coll. Ez az egyik legfontosabb érték, ha gumiabroncs keresésnél a méretválasztást tudatosan szeretnénk menedzselni.

Következik az 5x112 érték, amely azt jelenti, hogy a felnit egész pontosan hány csavar rögzíti a kerékagyhoz. Ezzel együtt azt is megadja, hogy a felnit rögzítő csavarok által formált kör átmérője mekkora nagysággal bír.

Mindezeken túl ott van még ugyebár a fennmaradó ET érték. Ez a felni függőleges felezési síkjának, valamint a kerékagyra történő felfekvési síkjának a távolságát mutatja meg a számunkra. Ezt milliméterben szükséges egyébként értelmezni.

A felniválasztás javasolt szempontjai és tényezői

Az egyik leglényegesebb faktor a kerékméret, amelynek az értékei egyetlen másodperc alatt megtekinthetőek az autó szervizkönyvében. Ha a kerék méretéhez passzol a felniméret, az sosem jelent rossz alapot.

Persze sokan döntenek úgy, hogy bár kisebb mértékben, ugyanakkor mégis nagyobb felnit választanak. Ugyanis ezzel hatékonyan elő lehet azt segíteni, hogy javuljon az úttartás, emellett pedig a sportos vezetés élménye is magasabb szinten valósuljon meg.

Szorosan ide kapcsolódik még, hogy a felni méretének tudatos megválasztása mellett legalább ennyire érdemes odafigyelni az esztétikai szempontokra is. Hiszen a választott felni akkor az igazi, ha látványra is fenomenális szintet képes hozni.