3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

Ezeket érdemes tudni a kapcsolókról és a dugaljakról

A jó fajta, modern kapcsolók és dugaljak nélkül szinte lehetetlen lenne létezni. Mintha újra a középkorban élnénk, és nem tudnánk telefont tölteni, lámpát kapcsolni, hűtőszekrényt működtetni. Gyakorlatilag tehát olyan nélkülözhetetlen kellékekről beszélünk, amiknek mind a típusa, mind a beszerelése, mind a cseréje körültekintést igényel. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni egy minőségi dugaljról vagy kapcsolóról.

Legyünk körültekintőek!

Az Elektrikstore.hu dugaljai és kapcsolói lehetővé teszik, hogy kényelmesen éljük a mindennapjainkat. Ahhoz, hogy az elektromossággal működő berendezéseket használhassuk, szükség van ezekre az eszközökre. Ha csak körülnézünk a lakásban, rögtön látjuk, hogy minden helyiségben van belőlük néhány darab. 

Fontos viszont, hogy a kapcsolókat és a dugaljakat rendeltetésszerűen használjuk és építsük be, hiszen elősegíti a vagyontárgyak és a testi épségünk védelmét. Ezáltal nem mindegy, hogy hova kerülnek, hogyan vannak bekötve, így mindenképpen érdemes szakembert megbízni a szerelési munkálatokkal. 

A kapcsolók és dugaljok típusai

Kétféle megoldása van annak, hogy hova és miként kerülnek felszerelésre ezek a kellékek. A legtöbb otthonban a falon kívüli szerelésű, valamint a falba süllyesztett kapcsolókat használják. Utóbbi jóval esztétikusabb, nem véletlenül választják egyre többen ezt a típust. 

Viszont ebben az esetben mindenképpen szükség van szerelvénydobozra, hiszen mind a kapcsolók, mind a dugaljak ehhez lesznek rögzítve. Ez persze nemcsak kinézetre lesz tetszetős, hanem a működés is jóval zökkenőmentesebb lesz.

A kiegészítők cseréje

A csere esetében azonban érdemes elgondolkodni, hogy mikor voltak kicserélve utoljára az eszközök. Nagyjából 5-10 évente ajánlott megtenni, hiszen a legtöbb esetben ennyi idő után mechanikai szempontból már elavultnak számítanak. Fontos azonban a magasság, hiszen például egy kapcsoló esetében nem túl előnyös túlzottan magas vagy alacsony helyre tenni azt. A javaslat szerint a járószint felett 140 cm-re lemérve érdemes felrakni az új kapcsolót. 

A dugaljakat viszont a padló felett 40 cm-re praktikus elhelyezni. De ugyanez elmondható a hálózati csatlakozóaljzatok, a telefonaljzatok, valamint az informatikai csatlakozók esetében is. 

Az IP védelem fontossága

Néhány szót írnánk még az IP védelemről. Ez a környezeti hatásokkal szembeni védettség mértékére utal, a legtöbb esetben a vízre. Ez lehet ugyanis külső behatás, hiszen sosem tudni, mikor történik egy csőtörés, amely tönkreteszi a rendszert. 

A fürdőszoba és a konyha az a két helyiség, ahol jellemzően gondok adódnak, így ez a kérdéskör ezeken a területeken válik igazán fontossá. Célszerű tehát alaposan megnézni, hogy milyen értékekkel rendelkezik az adott kapcsoló vagy dugalj, így csökkenthető az esélye egy nagyobb kárnak, balesetnek.