3 °C, Budapest
3 °C
Budapest
Holnap
-1°
Holnapután
-3°
Szerda
-1°
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

A gázgrill, amit egyszerű használni

Kezdő grillezőként mindenki örül neki, ha talál néhány praktikát, ami megkönnyítheti a tapasztalatgyűjtési időszakot. Ugyan a kísérletezés nagyon mókás is tud lenni, de sok esetben teljesen felesleges is, hiszen az okos ember más tapasztalataiból is tud tanulni.

A következő cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet, ami a legtöbb kezdőnek előnyére válhat.

Hogyan válasszunk grillsütőt?

Az, hogy valakinek gázgrill vagy faszenes lesz a legjobb választás, az nagyon sok tényezőn és az egyéni ízlésen is múlik. Azt viszont minden esetben érdemes szem előtt tartani, hogy ha komolyan szeretnéd űzni a grillezést, akkor nem szabad az egyszerűbb, alacsonyabb kategóriás modellek között keresgélned. 

Igazi minőségből szeretnél válogatni, de nem találod a legjobb grill lelőhelyet? Keresgélj a Grillplaza.hu gázgrilljei között, és találd meg az a kerti sütőt, ami minden igényedet kielégíti!

A hipermarketek és barkácsáruházak kínálatában kapható grillsütők tipikusan abba a kategóriába tartoznak, amik csak azoknak ajánlottak, akik előre tudják, hogy kizárólag nyaranta, és akkor is csak a családi összejövetelek alkalmával kerül majd elő a grill.

Hogyan gyújtsuk be a gázgrillt?

A faszenes grillek esetében igen bonyolult folyamattá is válhat a begyújtás, de a gázüzemű modelleknél nem kell ettől tartani. Tulajdonképpen elég csupán elfordítani egy gombot, és már kezdődhet is a sütögetés. És ez ráadásul nem csak a főrácsokra igaz,hanem az oldalégőkre is, ahol könnyűszerrel felmelegítheted az előre elkészített mártásokat vagy leveseket.

Egységes sütés

A gázgrillek másik nagy varázsa, hogy kimondottan egységesen lehet a rácsain sütögetni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy  a gombokkal szabályozott hőmérsékletet az egész sütőfelületre is be tudod állítani, de ha arra lenne szükséged, akár eltérő hőmérsékleti igényeket is be tudsz állítani a rács különböző pontjain. 

További előnyös tulajdonság, hogy a gáz után nem marad semmiféle salakanyag,amit külön el kellene takarítani a sütögetés után, és természetesen így azt sem kell kivárni, mire a hamu kihűl, hogy elkezdhesd a tisztítási műveleteket. Azután, hogy elzártad az égőket, elég csupán azt kivárni, hogy a rács langyosra hűljön, és azután gyorsan áteshetsz a takarításon is.

Hogyan érdemes tisztítani a grillrácsokat?

A grillrácsok tisztításáról nem véletlenül esik olyan sok szó, mivel kiemelt fontosságú feladatról van szó. Amennyiben nem fordítunk erre kellő figyelmet, akkor a következő sütögetés alkalmával vagy egy makacs szennyeződésekkel teli rács takarításával indíthatjuk a napot, vagy egyszerűen csak annyiban hagyjuk, de akkor az egészségügyi kockázatokkal kell számolni. 

A rácsra égő szennyeződések ugyanis a következő fogásoknak nem csak az ízét tudják elrontani, hanem úgynevezett karcinogének formájában akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.