4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
-2°
Holnapután
-2°
Szerda
2023.01.29. , Adél
filter.hu filter.hu

Hogyan lehetsz plasztikai sebész? Út a saját praxisig

Nem sétagalopp az út, míg valaki eljut odáig, hogy önállóan praktizálhasson plasztikai sebészként. Ennek ellenére szerencsére Magyarországon kiváló plasztikai sebészekhez fordulhatunk esztétikai problémáinkkal. Ha te is ezzel a szakmával szemezgetsz, akkor ezt a cikket neked írtuk. Megtudhatod ugyanis, hogy milyen tanulmányokat kell elvégezned és milyen kötelező szakmai gyakorlaton, szakképzésen kell részt venned. Na meg persze, hogy hány évbe is telik, míg megnyithatod saját praxisodat.

Egyetemi évek

Azzal valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy az út az orvosi egyetemmel indul. Itt osztatlan képzésen 6 évet kell eltöltened és készülj fel, hogy hatalmas elhivatottságot és kitartást igényel, na meg persze feneket. Amennyiben az egyetemi éveket sikeresen teljesíted, következik a szakosodás. Ekkor választhatod ki a plasztikai sebész pályát, amire egy sikeres szakvizsgával léphetsz. 

Rezidens évek és szakvizsgák

A szakvizsgáknak is igen komoly feltételei vannak. Először is nem csak elméletből állnak. Ahhoz, hogy egyáltalán lehetőséged legyen szakvizsgát tenni, szigorú gyakorlati és elméleti követelményeket kell teljesíteni, amelyek legjobb esetben is 5-6 évet igényelnek az orvosi diploma megszerzése után. Ezeket sikeresen teljesítve elindíthatod saját praxisodat. A plasztikai sebészet korlátozott számú képzőhelyére igen nagy a túljelentkezés, nem könnyű bejutni a képzési rendszerbe. Magas szintű tudományos munka, több nyelv nyelvvizsgákkal igazolt ismerete, szakmai elhivatottságot jól tükröző munka segítheti a bekerülést.

Hacsak nem élvezed sebész szülők támogatását, a saját praxisod létrehozása és felépítése sem lesz olyan könnyű, de természetesen nem lehetetlen.

Anyagi vonzat

Ahhoz, hogy plasztikai sebész lehess, nem elég elvégezni az orvosi egyetemet és végig csinálni a több évnyi szakképzést és szakvizsgát tenni. Amennyiben államilag támogatott képzési rendszerbe nem sikerül bejutnod, a képzésért fizetni kell és a gyakorlati idő letöltése a legritkább esetben történik a jelölt képzőhelye szerint. Így bizonyos anyagi tőkére mindenképp szükséged lesz. Ráadásul arra is gondolnod kell, hogy saját praxisod alatt is nagy összegeket kell a műszerekbe fektetned.

Kitartás, szorgalom, elhivatottság

A záró sorokat egy kiváló magyar plasztikai sebésztől, dr. Lóderer Zoltántól idézzük: „Az orvosi szakma azon kevesek egyike, amihez iszonyatos elhivatottság, szorgalom és kitartás szükséges. Egyrészt azért, mert legalább 15 évet bele kell fektetned. Másrészt pedig, mert egy ilyen diplomával és szakképzettséggel valószínűleg nyugdíjig ez lesz a szakmád, a hivatásod. A saját praxisod viszont mindenért kárpótol majd, hiszen rengeteg ember köszönheti neked életminőségének javulását és önbizalmának visszaszerzését.”