-1 °C, Budapest
-1 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2022.11.30. szerda, András, Andor
filter.hu filter.hu

Számítógépünk titkárnője, azaz az operációs rendszer

Egyszerű felhasználóként nem egyszerű elboldogulni az operációs rendszerek világában, azonban amikor számítógépet, laptopot vásárolunk, akkor azonnal szembekerülünk a kérdéssel: milyen operációs rendszer fusson eszközünkön?

A kérdésre nem is olyan egyszerű válasz, azonban egyvalami teljesen biztos: kizárólag jogtiszta! Igyekszünk kicsit oszlatni a ködön és egy átlagos vásárló számára is iránymutatást nyújtani a szoftverek ismeretlen világában. 

Ahhoz, hogy egyáltalán kommunikálni tudjunk új szerzeményünkkel, operációs rendszerre lesz szükségünk. A MasterKeys többféle operációs rendszert kínál, és ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt, érdemes lesz elolvasni cikkünket.

Mi is az az operációs rendszer?

A számítógép összeszerelésével csupán a hardver oldalt, vagyis magát a fizikai oldalt pipálhatjuk ki. Ahhoz, hogy bekapcsolás után bármit is tudjunk kezdeni gépünkkel, szoftver oldalra is szükség van. A legalapvetőbb szoftver, aminek a gépünkön kell lennie, az az operációs rendszer. Az operációs rendszer gondoskodik arról, hogy a komputer mindent egyéb szoftvere működjön a gépen, valamint hogy mi felhasználóként kapcsolatot tudjunk létesíteni az eszközünkkel.

Munkáját hasonlíthatjuk a titkárnői munkához, ahol az iroda a géped, te pedig a főnök vagy. Bármit is szeretnél, a titkárnő sürög, forog, hozza, mutatja. Tisztában van azzal, hogy mennyi a raktárkészlet, mi hol van, és milyen mozgásterekkel rendelkezik az irodád. Minden kérésedet azonnal teljesíti, csak kattintanod kell!

Többféle operációs rendszer létezik, azonban nem mindegy, hogy számítógépeden mit szeretnél csinálni. A Linux kiváló rendszer, ha a géped szerver funkciót fog ellátni, de sokat nem fogsz ezen kívül hozzá szólni. A Mac OS X pedig az Apple által fejlesztett oprendszer.

A Microsoft Windows a legelterjedtebb operációs rendszer

Ha asztali számítógépről vagy laptopról, valamint általános irodai, illetve otthoni használatról van szó, akkor egyértelműen a Windows a legelterjedtebb és legkönnyebben használható operációs rendszer. Első változata, a Windows 1.01 1985-ben jelent meg, azonban a szoftver az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson, fejlődésen ment keresztül, hiszen ugyan ilyen ütemben fejlődtek a hardveres lehetőségek is. 

A fejlődés nem áll le, napjainkban is újabbnál újabb verziók jelennek meg, illetve különböző feladatok ellátására is alkalmas változatokat dobnak piacra.

Az igényekhez igazítva

A megfelelő szoftver kiválasztása érdekében tisztázni kell, hogy mit fogsz csinálni a gépeden. Csak egy orvosi szoftver fog rajta futni, vagy egy teljes iroda ügyvitelére vásároltad? Esetleg csak a gyerek fog rajta játszani vagy egy nagyvállalat minden gondját-baját fogja megoldani a géped?

A Windows minderre tökéletes, csak más-más változatot érdemes vásárolni a különféle feladatokra. Kizárólag az olyan jogtiszta szoftver-forgalmazókat keresd, mint a MasterKeys, olvasd át az adott termék specifikációját, és nyugodtan kérj tanácsot vásárlás előtt az ügyfélszolgálatuktól!