15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Sportzakó, a laza elegancia szimbóluma

Az elegáns öltözködés napjainkban elengedhetetlen elvárás. Alapnak tekinthető akár a munkahelyen, akár a magánéletben a rendezett, stílusos megjelenés. A sportzakó kiváló kombinációs lehetőségeket biztosít szinte minden alkalomra.

Eredete egészen a 19. századi Angliába nyúlik vissza, ahol a vadászatok alkalmával öltötték magukra ezt a ruhadarabot. A sportzakó azonban túlnőtt eredeti funkcióján, és egyre többen kezdték el viselni a hétköznapok során, illetve vették fel lazább ünnepi események alkalmából. Elvált tehát használata a vadászattól, és önálló ruhadarabként vonult be a férfiak ruhatárába - mint egy széleskörűen használható divatos viselet.

Egy ilyen darabot vagy inget akár méretre is készíthetünk, például a The Suit Company híres méretes szabóság Budapesten. A zakó viseléshez is tőlük kaptunk tanácsokat.

Miért olyan népszerű ez a zakó?

Egyrészt azért is kedvelt, mert szinte bármilyen nadrággal és inggel viselhető, másrészt nagyon kényelmes, de mégis tradicionális darab, amivel ki lehet fejezni stílusunkat és ízlésünket. Egy méretes szabóságban készített egyedi sportzakó pedig egészen tág lehetőséget biztosít mind az anyagok, mind pedig a szabás tekintetében.

Népszerűsége abban is rejlik, hogy nem olyan kötött a viselése, mint egy öltönynek, amit kizárólag a hozzá való nadrággal és elegáns inggel illik viselni, hanem nagyobb szabadságot ad fantáziádnak és teret enged személyiséged kifejezésének.

Mikor illik sportzakót viselni?

Minden olyan alkalommal, amikor nem elvárás a formális öltözködés. Hordd tehát nyugodtan a hétköznapokban, egy könnyed baráti vacsorán, egy munkahelyi partin vagy egy lazább fogadás alkalmával. A sportzakóval el tudod kerülni az esemény túlöltözését, amikor feszengve veszed észre, hogy az öltöny- vagy nyakkendő választásod nem igazán volt ideális.

Érdemes-e évszakhoz kötni használatát?

Bármilyen évszakban fel lehet venni, hiszen egy hűvösebb nyári estén is megállja a helyét, azonban tavasszal és ősszel, amikor a hőmérő higanyszála egyre alacsonyabbra süllyed, önmagában is remek választás. Ilyenkor kiválóan lehet kombinálni különböző lazább ingekkel, farmerrel vagy kordnadrággal, hiszen stílusos őszi-tavaszi öltözékként szolgál.

Télen is nyugodtan viselheted, mivel befér a kabát alá, így egy plusz rétegként véd a hideg ellen. Nagyon praktikus autóval közlekedők számára is, hiszen az autóban a levetett kabát mellett sem kezdünk el fázni.

Mire figyelj, ha sportzakót szeretnél felvenni?

Néhány szabályra azért mégis felhívnánk a figyelmedet. Bár a sportzakó egy lazább, vagányabb viselet, mégse viseld egy sima pólóval! Vegyél fel alá inkább egy könnyed inget, amit ne gombolj be teljesen, hanem lezseren hagyd nyitva a felső gombot, és ennek megfelelően nyakkendőt se vegyél fel! Nadrágnak bátran válassz farmert, lehetőleg egy klasszikus, nem szaggatott darabot és egy vagány derékszíjat.

Egy egyedileg készített sportzakó lehetővé teszi, hogy ruhád tökéletesen illeszkedjen rád és kényelmesen, komfortosan érezd magad minden helyzetben. Öltözékedet dobd fel további kiegészítőkkel, vegyél fel egy menő órát és indulhatsz is!