-1 °C, Budapest
-1 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2022.11.30. szerda, András, Andor
filter.hu filter.hu

Hogyan válassz egészséges jutalomfalatot a kutyának?

Mindannyian szeretjük látni a kutyánk ragyogó arcát és a farkcsóválását, amikor egy jutalomfalatot adunk neki, igaz? De honnan tudhatod, hogy a finomságok, amelyekkel megjutalmazod, egészségesek? Valójában nagyon egyszerű - mint minden vásárolt élelmiszernél, itt is az összetevőkön múlik minden.

Kerüld a mesterséges összetevőket!

Nagyon sok jutalomfalatot a kutyáknak úgy alakítanak ki, hogy az azonnal vonzza az állat tekintetét. Őszintén szólva, a kutyusokat egyáltalán nem érdekli, hogy hogyan néznek ki a finomságok, egyszerűen örülnek, ha falatozhatnak. 

Bár a csemege élénk színei és a csillogó csomagolása vonzó lehet, a vásárlás előtt azért nem árt alaposan ellenőrizni az összetevők listáját és a tápanyagok minőségét! Ez főként azért fontos, mert így ennek köszönhetően elkerülheted azokat a jutalomfalatokat, amelyek tele vannak mesterséges tartósítószerekkel, színezékekkel, cukorral, sóval, illetve zsírral, és valódi kalóriabombának számítanak. 

Az ideális csemege 100%-ban természetes, maximum 1-5%-nyi rostanyagot tartalmaz, és legalább 95%-át hús alkotja. Ha pedig még a zsírtartalma is alacsony, akkor megütötted a főnyereményt! Hiszen hiába készül valami majdnem 100%-ban húsból, attól még nagy az esély arra, hogy “tocsogni fog a zsírban”. 

Tehát abban az esetben, ha ezt látod a csomagoláson, akkor biztos lehetsz abban, hogy a választott jutalomfalat nem lesz tele szénhidráttal, gabonával és keményítővel - vagyis minden olyan tényező likvidálva lesz, amely a kedvenced elhízásához vezethet. 

Milyen húsfélékből készüljön?

A legjobb választást a fehér húsokból készült falatok jelentik, mint például a nyúl, a pulyka vagy a csirke. De nem lőhetsz mellé a szárított vadhússal vagy a báránnyal sem, ezek ugyanis olyan alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek hosszabb ideig eltelítik majd a kedvencedet. 

Használhatsz zöldséget és gyümölcsöt is!

Bizonyos kutyafajták szívesen megeszik a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Ha te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a kedvenced is szereti őket, akkor néhány alma- vagy sárgarépakocka is nagyszerűen funkcionál majd jutalomfalatként. Hidd el, ez teljesen megfelelő lesz a fogyókúra ideje alatt is!

Korlátozd a jutalomfalatokból bevitt kalóriákat!

Mindenképpen ügyelj arra, hogy a kutyusod a kalóriák nagy részét a szokásos étrendjéből nyerje! A jutalomfalatokat csak egy feladat helyes elvégzését követően használd korlátozottan, ne legyen állandóan a kezed ügyében. Ez biztosítja majd, hogy megfelelő arányban jusson vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és tápanyagokhoz az egészsége megőrzéséhez. 

A napi kalóriaszükséglet kiszámításához vedd figyelembe az életkorát, az ivartalanított állapotát, valamint az aktivitási szintjét! Az utóbbit az évszakok is nagyban befolyásolhatják, így szükség szerint nem árt egy téli és egy nyári számítást is végezni. 

Azért azt se feledd, hogy a kedvenced megjutalmazásának nem kell mindig ételalapúnak lennie! Dicsérd meg helyette inkább szóban, simogasd és öleld meg sokszor, vagy akár meg is lepheted egy új játékkal!