6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mikroalgák – rá kellene szokni…

A mikroalgákban (pl.: spirulina, klorella) több klorofill található, mint bármelyik más életben. A klorofill tisztító, gyulladás gátló és megújító hatású. Folyékony krolofill-kivonat több helyen kapható, de csak lucernából és más növényekből álló készítményeket javasolt használni. Ha minden tulajdonságát ki akarjuk használni a klorofillnak, akkor érdemesebb növényekből vagy mikroalgákból magunkhoz venni.

A mikroalgák spirális alakúak, színük smaragd- vagy kékeszöld, nagyságukat mikronokban (a méter milliomodrésze) mérik. Ezek az ősi szervezetek az élet első formái között jelentek meg.

A kékeszöld algák (például spirulina) nukleinsavaiban (RNS/DNS) három és félmilliárd földi életév van kódolva. A növények és az állatok birodalmának határán elhelyezkedő mikroalgáknak egyedülálló táplálkozási hasznuk van.

 

Klorofill, a rejtett kincsünk

Szárítva (általában így árulják) minden állati és növényi eredetű ételnél gazdagabb tárházai a fehérjének, a béta-karotinnak és a nukleinsavaknak. Óriási nukleinsav-tartalmuk jótékonyan hat a sejtek megújulására, és visszafordíthatja az öregedés folyamatát is.

A spirulinát és a klorellát ellenőrzött közegben termesztik, ezért ásványi anyagaik mértékét, más, dinamikus tulajdonságaikkal együtt az emberi táplálkozás optimális értékhatára felé lehet közelíteni. A zöld és kékeszöld mikroalgákban rengeteg a klorofill, melynek az alábbi hatásaik lehetnek a szervezetre:

  • Sebekben tenyésző baktériumok szaporodásának megállítása
  • Emésztőrendszerben lévő haszontalan gombák fejlődésének megállítása
  • Kellemetlen száj- és testszag megszüntetése
  • Eltávolítja a gyógyszerlerakódásokat, semlegesíti a toxinokat
  • Deaktiválhat többféle rákkeltő anyagot
  • Elháríthatja a torokgyulladást, fogínysorvadást, bélgyulladást, fekélyt, bőr- és ízületi gyulladásokat
  • Vérképző, megújíthatja a szöveteket
  • Segíthet az egészséges bélflóra kialakításában

A mikroalgák gyógyhatásai megegyeznek?

Bár a mikroalgák jelentős fehérje, bétakarotin-, omega zsírsavak, és nukleinsav tartalmuk miatt hasonló hatást képesek a szervezetben kifejteni, a különböző algák gyakorlati haszna eltérhet. Röviden: mindegyik nagyon jó, de bizonyos esetekben az egyik jobb választás, mint a többi.

A spirulina vérszegénység, különböző gyulladások, cukorbetegség, alacsony vércukorszint, elhízás, túlevés és bőr problémák esetén nagyon hasznos lehet. Ezenkívül pedig a rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet.

A klorella a legkíméletesebb tisztító hatással bíró mikroalga. A hiánybetegségek és tünetek esetén lehet a legjobb választás. A gyermekek növekedésének és az idősek egészségének megőrzésében kiválóan segíthet. A sérülések gyógyításában is jeleskedik – és csak az egészséges növekedésre hat, a kóros folyamatok, például tumorok fejlődését nem serkenti.