13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Lehetséges teherbe esni PCOS-szal?

Mára rengeteg információ vesz körül minket a fogantatás, babavárás kapcsán, a bőség zavara pedig számos kétséget is szülhet a leendő anyában és apában. Ha pedig bizonyos egészségügyi akadályok is gördülnek eléjük az első lépések során, akkor még több kérdéssel találják szemben magukat. Az egyik leggyakoribb probléma a gyermekvállalás előtt álló párok esetében a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma, amely napjainkra szerencsére orvosolható. Nézzük, mit is jelent ez a nehézség valójában, és hogyan kereshetünk megoldást rá!

Ismerjük meg az állapotot!

A gyermekvállalással kapcsolatos elhatározás mindenkiben más módon születik meg: akad, aki hosszan készül, amíg meghozza a döntést, más egyik napról a másikra fogalmazza meg, hogy itt az ideje bővíteni a családot. Bár a PCOS a nők tizedét érinti, sokszor csak a sikertelen teherbeesés okán diagnosztizálják a bajt, hiszen a kezdeti tünetek nem mindig erőteljesek, felismerhetőek.

Az orvostudomány a mai napig nem tudta konkretizálni, hogy mi is áll a hátterében ennek az egész szervezetet érintő betegségnek. Egyszerre tekintik genetikai, környezeti hatások eredményének a problémát, amely során a női test túl sok férfi nemi hormont termel.

A PCOS tünetei között előfordulhat a túlzottan pattanásos bőr, a fokozott szőrnövekedés, a barnásan elszíneződött hónalj, illetve a túlsúly is. Emellett a menstruációs ciklus nem rendszeres, illetve gyakran társul magas inzulinszinttel, ezért cukorbetegséghez hasonló állapotot is hozhat magával. Sőt, pszichés úton is megjelenhet a hatása: gyakori idegesség, hangulatingadozás járhat vele.

PCOS és anyaság

Nos, a leírtak alapján látható: igen összetett biológiai akadállyal kell szembenézni az érintetteknek. Azonban az orvostudomány talált megoldást a problémára: ez pedig jó hír, hiszen a teherbeesésért küzdő párok női tagjainak egyharmadát érinti a nehézség. Ahhoz persze, hogy megtalálják a gyógyírt, szükséges pontosan látni, mi zajlik ilyen esetben a női szervezetben. Nézzük meg ezt közelebbről!

Az alapvető jelenség, hogy a PCOS során a női szervezet nagy mennyiségű androgén hormont termel.  Ennek hatására a petefészek körül egyfajta vastag burok képződik, amely megakadályozza, hogy a petesejt kilökődjön és megtermékenyüljön. A nehézségeket pedig fokozza, hogy a PCOS során a petesejtek egy részéből ciszták képződnek, amelyek megtapadnak a petefészek körül.

A legfőbb okok tehát, amelyek miatt a PCOS terhesség létrejötte nehézségekbe ütközik, az ovuláció hiánya, a rendszertelen havi ciklus, valamint esetlegesen a méhnyálkahártya állapota, amely nem biztos, hogy megfelelő minőségű egy terhességhez. Mivel a probléma az egész hormonrendszert érinti, egyszerre beszélünk endokrinológiai, valamint nőgyógyászati problémáról. Éppen emiatt a komplexitás miatt a megoldás keresésében is több szakember segítségére lehet szükségünk.

Segítsük a folyamatot!

Első lépésként komplex vizsgálaton kell átesni, amelynek része az endokrinológiai, nőgyógyászati vizsgálat, a hormonok ellenőrzése, illetve sok esetben a terheléses vércukormérés is. Az eredmények tükrében a kezelőorvos biztosan az életmódváltást fogja javasolni mint a változás legfőbb előidézőjét. 

A cukoreredmények és egyéb tényezők alapján dietetikus segítségével összeállított étrendet kell majd követni. Ennek alapja általában az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása, a fehér liszt, fehér cukor, rizs, krumpli elhagyása, a bevitt szénhidrátmennyiség kontroll alatt tartása. A szabályokon alapuló táplálkozás mellett szintén szakember által meghatározott mérsékelt intenzitású mozgásformákat is szükséges beiktatni, elsősorban a keringés megfelelő beindítására. Például a jóga, a pilates és az AVIVA-torna is remek opció.

Amennyiben az orvos úgy látja, hogy ezek a lépések nem elegendőek, a PCOS kapcsán gyógyszereket is írhatnak fel az érintett nőknek, amelyek elsősorban a hormon- és anyagcserefolyamatokra hatnak jótékonyan. Bármilyen tévhittel is találkozunk ezzel kapcsolatban, nagyon fontos tudatosítani: a PCOS-terhesség igenis lehetséges, csak a folyamat esetleg lassabb, nehezebb. Rengeteg pozitív példát láthatunk, olvashatunk a különböző erre specializálódott online csoportokban is: higgyük el, hogy velünk is megtörténhet!

Alaposság és bizalom

A legfontosabb tehát, hogy ha a tünetek alapján csak egy kicsit is gyanakszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kész diagnózis nem hátráltat minket, hanem éppen előrelendít!

A minél előbbi szakszerű segítség ugyanis igazi támasz a testünknek: előbb fellélegezhet a szervezetünk, amely számára így biztosítjuk a megfelelő feltételeket a zavartalan működéshez. Ha pedig a test sínen van, a léleknek is könnyebb a sikeres változások adta pozitív érzésekbe kapaszkodni. Fontos, hogy ne féljünk beszélni a nehézségekről, hiszen a policisztás ovárium szindróma és a PCOS-terhesség több embert érint, mint hinnénk: szükségtelen tabuként kezelni.