20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Tüdőfű a tüdőgyulladás kezelésére - Orvosi tüdőfű hatása

Mivel manapság egyre többen válnak érzékennyé az antibiotikumos kezelésre, így “új” hatóanyagok jelennek meg a piacon, amelyek próbálják kiváltani a sok esetben kevésbé egészséges antibiotikumos kezelést, más alternatív gyógymódokkal, új terápiás vonalakkal.

Ezenfelül pedig próbálnak minél közelebb kerülni a természetes irányzathoz és a növények által előállított vegyületeket alkalmazni különböző megbetegedésekre. Így került előtérbe a tüdőgyulladásra és egyéb megfázásos megbetegedésekre alkalmazott tüdőfű is, amelyet már őseink is alkalmaztak a népi gyógyászat keretein belül. Ennek tekintetében pedig nem beszélhetünk új, csupán felfrissített tudásról a tüdőfű alkalmazása terén.

A tüdőgyulladás tünetei és kezelése

A tüdőgyulladás egy kifejezetten rettegett megbetegedés, hiszen annak ellenére, hogy régen rengeteg halálesetnél elsődleges okként tartották számon, a mai orvostudomány mellett is veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek, valamint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők egyaránt. A tüdőgyulladás felső légúti tünetekkel, torokfájással is társulhat, amelyre a torokfertőtlenítő nyújthat hatékony megoldást, amely a Kalmia kínálatában is megtalálható.

A tüdőgyulladást és annak tüneteit legtöbb esetben antibiotikumos kezeléssel szokták orvosolni, azonban enyhébb helyzetekben a hagyományos gyógymódok is éppoly hatékonyak lehetnek. Így érdemes megismerkedni az erdőkben is beszerezhető tüdőfűvel. 

Mire jó a tüdőfű?

A tüdőfű egy tipikus erdei növényfaj, amely többek között árnyas erdőkben: gyertyánosban vagy bükkerdőben is megtalálható. Fehéren pettyezett leveleiről és érdes levélfonákjáról könnyen felismerhető. Fekete elágazó gyökerei, valamint csöves, előbb piros, majd később kék színre váltó virágai még egyértelműbbé teszik a leírást.

Az orvosi tüdőfű nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Enyhén vizelethajtó, valamint szöveterősítő, így kifejezetten sokoldalúan felhasználható a betegségek tekintetében. Többek között hörghurut, légcsőhurut, mandulagyulladás kezelésére is alkalmas. Továbbá pedig a köhögést és a rekedtséget is megszünteti, kezeli a hasmenést, a vesekövet és egyéb hólyag- vagy vizeléssel kapcsolatos panaszokat. 

Képes a tüdő tisztítására és a gócok felszámolására. Csökkenti a tüdőben fellelhető irritációkat, ennek tekintetében pedig a tüdőgyulladás tüneteinek a kezelésére is bátran alkalmazható, hiszen segít a gyulladás csökkentésében is. 

A tüdőfű gyógyteák formájában egyszerűen fogyasztható. Csupán a 2 teáskanálnyi szárított gyógyfüvet szükséges leforrázni, majd 10 percig állni, ázni hagyni. Leszűrést követően ízesíthető és édesíthető mézzel. Napi 3 alkalommal bátran fogyasztható a pozitív hatás elérése érdekében.