18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen típusai vannak az operációs rendszereknek?

Az operációs rendszerek kifejezést már szinte mindenki hallotta valamilyen forrásból. Vagy egy elektronikai boltban vagy a saját asztali gép, laptop kezelése során. Sokaknak informatikai óráról is ismerős lehet a fogalma.

Az esetek többségében az átlagember figyelme akkor terelődik az operációs rendszerekre, ha új készüléket vásárol, vagy ha a jelenlegit karban kell tartani.

Miért van szükség operációs rendszerre?

Ha a feltett kérdésre egy rövid választ keresünk, akkor az az alábbi lenne: az operációs rendszer felel a készülék működtetéséért. Természetesen a háttérben megbúvó folyamatok, algoritmusok, szoftverek ennél sokkal bonyolultabb hálózatot alkotnak. Kezdjük az elején: honnan szerezzünk be egyet?

Szerencsére a vásárlás nagyon egyszerű, hiszen több olyan webshop is van, ahol jogtisztán vásárolhatunk, például a Szoftver24.hu operációs rendszerek kínálatából is válogathatunk. A beszerzés után összességében egy speciális programcsomagot kapunk, ami segít a számítógép erőforrásainak biztonságos, helyes futtatásáért és elosztásáért, beleértve a hardvereket és a szoftvereket is. 

Egy átlagos program nem tud elfutni operációs rendszer nélkül, mivel ez felel az összeköttetésért az erőforrások és maga a program között. Erőforrásoknak nevezzük például a számítógép memóriáját, tárhelyét és processzorát is.

A működtetésen kívül egy átlátható, egységes kezelőfelületet nyújt számunkra, felhasználóknak is. Amire érdemes még odafigyelni, hogy egyes programok nem futtathatóak minden operációs rendszeren, mint például a Microsoft termékek se kompatibilisek az összes OS-sel.

Ahány rendszer, annyi típus

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a felhozatal végtelen, hisz egy operációs rendszer elkészítése, karbantartása nagy erőforrásokat igényel. A teljesség igénye nélkül, csak pár népszerűbb OS: Windows XP, Windows 7, Windows 10, Linux, MAC OS, iOS, Android, DOS, Ubuntu. Ezek közül még egy laikus is többről hallott, sőt, a többséget még a mai napig használják. 

Ott vannak például a Windows rendszerek, amik a legelterjedtebbek mind közül. Az XP verziót még a mai napig több millió számítógépen használják aktívan például céges környezetben vagy önkormányzatok. Megbízhatóak és stabilak, támogatottságuk szoftveres oldalról is hatalmas, így elég nehezen találunk olyan programot, ami ne lenne kompatibilis hozzá. A Mac OS rendszert az Apple termékei használják, nagy előnye, hogy egy gyártó készíti a szoftvereket és a hardvereket is.

Hogyan válasszunk?

Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, melyik az, amelyik az eszközünkkel kompatibilis. Ezután következik csak a felhasználói felület áttekintése, valamint az, hogy pontosan mely programokra van szükségünk és mire akarjuk használni az eszközt. Amire érdemes odafigyelni például Windows 10 vásárlása esetén, az a rendszerkövetelmény:

  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb
  • RAM: 1 GB 32 bit, 2 GB 64 bit esetén
  • Tárhely: Minimum 20 GB
  • Videokártya: DirectX 9 kompatibilis

Jó böngészést kívánunk!