18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mi nem hiányozhat a hálószobából, hogy jól aludj?

Sokszor talán észre sem vesszük, de a hálószoba az a helyiség, ahol életünk nagy részét töltjük. Ezért kell úgy berendezni, hogy kényelmes és otthonos érzéssel töltsön el bennünket. Valószínűleg nem meglepő, hogy a szoba hangulata nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Ha gyakran előfordul, hogy este nem tudsz elaludni, és gyakran felébredsz az éjszaka folyamán, próbálj meg a következő változtatásokra összpontosítani.

 

A fotó forrása: Prostock-studio / Shutterstock.com

Az alap a minőségi ágy

Ha az ágyad minden egyes mozdulatodnál nyikorog, ide-oda himbálózik, és a matracod az évek során elhasználódott, akkor nem csodálkozhatsz azon, hogy az alvásod nem a legjobb minőségű. Ha új hálószobát készülsz berendezni, vagy a régit felújítod, akkor az ággyal kell kezdened.

Kétszemélyes ágy praktikus előnyökkel

franciaágy kiválasztásakor gondolj a praktikus szempontokra is. Végül is sok helyet foglal el a hálószobában. Kár, ha az alatta lévő hely kihasználatlanul marad. Ebben a tekintetben érdemes megfontolni a tárolóhelyes ágy beszerzését. Az ágy alatti fiókokban vagy rekeszekben ruhák, lepedők vagy sok más holmi is elfér. Ezáltal nem kell annyi szekrényt elhelyezned a szobában, tehát a hálószobád egyben szellősebbé is válhat.

Gondolj az árnyékolásra

Az emberi agy csendes és sötét környezetben tud a legjobban pihenni. Ha világosban próbálsz elaludni, az sokáig tarthat. Ezért érdemes jó minőségű függönyöket vagy redőnyöket elhelyezni a hálószobában, hogy tökéletes sötétséget teremtsen a szobában. Rajtad múlik, hogy melyik árnyékolástechnológiát részesíted előnyben. A redőnyök praktikus megoldást jelentenek, különösen a kültéri redőnyök, de ha szeretnél stílust adni a hálószobádnak és otthonosabbá tenni azt, a hosszú sötétítő függönyök a neked valók.

Érezd magad otthon

A hálószoba nem lehet szigorúan steril szoba, világos falakkal, fehér bútorokkal és mindenféle kiegészítő nélkül. A legtöbb ember jobban érzi magát olyan hangulatos környezetben, amely különböző személyes tárgyakat és természetes elemeket tartalmaz. A falon elhelyezhetsz egy családi képet vagy több kisebb fotót. A bútorok kiválasztásakor bátran előnyben részesítheted a fából készült darabokat. Meglátod, azonnal jobban fogod érezni magad a hálószobádban!

A fotó forrása: Ground Picture / Shutterstock.com

Paplanok és párnák

Maga az ágynemű is fontos szerepet játszik a jó alvásban. Talán már észrevetted, hogy ha frissen mosott lepedőt és ágyneműhuzatot használsz, hirtelen jobban alszol. Ne felejtsd el tehát rendszeresen cserélni őket. Nyugodtan kényeztesd magad több párnával is. Ameddig növeli a kényelmet, ne habozz! De ami a legfontosabb, győződj meg róla, hogy jó minőségű, természetes anyagokból készült ágyneműket választasz. Minél kevesebb a szintetikus anyag, annál kényelmesebben fogod érezni magad.

Hangulatvilágítás

A szabályozható fényerejű mennyezeti és állólámpák kombinációja remek választás lehet a hálószobába, mivel lehetővé teszik a fényerő folyamatos változtatását. Este, lefekvés előtt romantikus hangulatot teremthetsz, és felkészítheted az agyadat arra, hogy hamarosan aludni fogsz. Másrészt, ha olvasni szeretnél, növeld az izzó fényerejét, és tökéletesen látni fogod a betűket. Az éjjeliszekrényen elhelyezett asztali lámpa szintén praktikus kiegészítő. Az ágyban azonban soha ne nézd a mobiltelefonodat. Az elektronika kék fénye ébren tartja az agyad.