13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen szerszámokra lehet szükség egy építkezésen?

Aligha árulunk el nagy titkot azzal, hogy egy építkezés során többféle gépre, szerszámra is szükség lesz. Legyen szó építkezésről vagy felújításról, a precíz, hatékony munka elengedhetetlen. A megfelelő eszközök beszerzése és használata ezért alapvető szempont. Ebben a bejegyzésben olyan szerszámokat mutatunk be, amelyek hasznos szolgálatot tehetnek a munkálatok során.

Előkészületek

Mielőtt bármibe is belevágunk, bizonyosodjunk meg a megfelelő munkavédelemről: sisak, védőszemüveg, kesztyű és minden, amire csak szükség lehet. Érdemes beszerezni egy komplett, tartós munkaruházatot.

Bármilyen munkára is készülünk, elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészülés. Tervezzük meg előre, milyen lépéseket kell majd elvégezni, mi az, amit önállóan is biztosan meg tudunk csinálni, és mi az, amihez kevésbé értünk. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hívjunk szakembert. Sőt, ez szinte elkerülhetetlen. Amit viszont addig is megtehetünk, hogy előkészítjük a terepet. Pakoljunk el, takarítsuk ki az adott területet. Az egyes bútorokat fóliával takarjuk le, védve ezzel azokat a különböző szennyeződésektől.

Házépítés, felújítás lépései

Amennyiben házépítésről van szó, alapozásra, szigetelésre, falazásra és bádogozásra is szükség lesz. Amennyiben téglával dolgozunk, vágóeszközöket is alkalmazni kell, de szükség lehet ilyen szerszámokra zsaluzás esetén is.

Felújításkor általában festés, tapétázás, glettelés, vagy konkrétan egy adott szoba  átalakítása, illetve egyes berendezések lecserélése (fürdőszoba felújítás, nyílászárók cseréje stb.) szerepel a feladatok között. Bármilyen kis vagy nagy feladatra is adjuk a fejünket, mindenképpen előre tervezzük meg a folyamatot, és szerezzük be a szükséges szerszámokat, és kellő mennyiségben az építőanyagokat (inkább több mint kevesebb alapon).

Alapvető építőipari gépek és szerszámok

Építkezés során a nulladik lépés, hogy felmérjük a terepet, elvégezzük az előkészületeket, és beszerezzük a szükséges eszközöket. Természetesen szakemberekre is szükség lesz, de néhány munkafolyamatot önállóan is elvégezhetünk. A szerszámokat több kategóriára is bonthatjuk:

  • Kéziszerszámok (pl. csavarhúzó, kombinált fogó, téglavágó)
  • Elektromos szerszámok, szerszámgépek (pl. aggregátor, betonsimító, vakológép)
  • Egyéb építőipari eszközök (pl. vízmérték, mérőszalag, létra)

Az építőipari gépek azok, amelyek a hosszas, fárasztó fizikai munkát könnyítik meg és egyszerűsítik le. Ezáltal javulnak a munkakörülmények, és csökkennek az építési költségek is. Érdemes tehát beruházni egy-egy hasznos munkagépre ahelyett, hogy „megúszásra” játszanánk.

Mint arról már szó esett, figyelembe kell venni, milyen anyagokkal fogunk dolgozni. Más szerszámokra lesz szükség csempe felrakásához, vagy betonozáshoz, mintha téglával dolgoznánk. A vágóeszközök számos esetben szintén alapvető felszerelésnek számítanak.

Téglavágó

Egy építkezés során szükség lehet a különböző anyagból készült elemek vágására. Az olyan szerszámok, mint a téglavágó, könnyen kezelhetők és karbantarthatók, valamint akár egész napos darabolási munkához is ideálisak. A biztonságos munkavégzést pedig a gumírozott tárgyasztal teszi lehetővé. Ezek a gépek kifejezetten tégla, cserép, térkő, és egyéb kőzetek vágására lettek kifejlesztve. A szakszerű, hatékony vágáshoz a megfelelő gyémánttárcsával kell a gépet használni.

Kiválóan alkalmas továbbá nagy méretű anyagok, például az építkezéseken használt kőtömbök vágására is. Magáncélra, vagy ipari építkezésekre egyaránt hasznos eszköz.

Zákány Szerszámház, a megbízható szerszám webáruház

Bármilyen építőipari gép, eszköz beszerzéséről is legyen szó, a megbízhatóság mindennél fontosabb, így olyan szerszám webáruházat érdemes választani, ami megfelel ennek a követelménynek. A Zákány Szerszámház széles kínálatában szinte minden szükséges eszköz megtalálható. Legyen szó vágószerszámokról, speciális gépekről, vagy egyszerű, mégis nélkülözhetetlen kiegészítőkről. További kérdés esetén pedig kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.