20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
12°
Holnapután
16°
Hétfő
22°
2022.10.07. péntek, Amália
filter.hu filter.hu

Mértékadó kiegészítők az üzleti életben

Egyetlen üzleti körökben mozgó ember számára sem kérdés, hogy mennyire fontos az ápolt, minden részletében igényes külső, melybe a ruházaton kívül a cipő, a frizura, az ápolt kéz és a kiegészítők mind-mind beletartoznak. De vajon pontosabban milyen kiegészítők kellenek az igazán megnyerő és hiteles benyomás kialakításához?

Az üzleti stílus

A papírforma szerinti üzleti stílus (angolosan business formal vagy business professional) egy jól körülhatárolt, szigorú öltözködési stílus, melynek alapkellékei férfiak esetében a sötét öltöny, ing-nyakkendő és fűzős bőrcipő, míg nőknél a decens kosztüm/nadrágkosztüm egyszínű blúzzal, és hozzá minden esetben harisnyanadrág, minőségi bőrcipő (lehetőleg nem lapos, de nem is extrém tűsarkú). Ezeken a nagyon merev előírásokon lazíthat az, ha az adott közegben megengedett az úgynevezett smart casual vagy még inkább a business casual megjelenés, ám a klasszikusan elegáns öltözék ilyenkor is alapelvárás.

Amiről pedig még nem esett szó: bármelyik öltözködési trendet követjük is az üzleti életben, az igényes megjelenésnek minden esetben fontos összetevői a minőségi kiegészítők.

Minőségi kiegészítők

A kiegészítők palettája jóval szélesebb, mint amire elsőre gondolnánk – lényegében minden olyan dolog beleértendő, ami rajtunk van vagy amit magunkkal viszünk, így:

 • a táska,
 • a laptoptáska,
 • az irattartó mappa,
 • a határidőnapló,
 • a telefontok,
 • a névjegytartó,
 • az irat- és pénztárca,
 • a toll,
 • a kulcstartó,
 • az esernyő,
 • a karóra,
 • a nadrágszíj,
 • a szemüveg,
 • a szemüvegtok,
 • az ékszerek.

Milyen legyen?

A kiegészítőkkel kapcsolatban a legfontosabb elvárások, hogy mindegyik legyen:

 • minőségi: anyagában és kivitelezésében igényes, lehetőleg márkás és stílusosan elegáns;
 • harmonizáljon a teljes megjelenésünkkel, vagyis ne csak az öltözékünkkel, de az összes többi kiegészítővel is alkosson stílusos egységet;
 • ne legyen hivalkodó, színes vagy túlzottan trendi, sokkal inkább az időtálló klasszikus vonalat képviselje.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egymással harmonizáló kiegészítőkből kell kiválogatni egy összeillő szettet. Anyagukat tekintve általánosságban a bőrből készült kiegészítők előnyt élveznek a szintetikus anyagokkal szemben, és a kettő nemigen passzol egymáshoz. Rossz társítás lenne tehát a mégoly igényes szintetikus irattartó mappa a bőrtáska és egyéb bőr kiegészítők mellé, de ugyanígy nem viselhetünk barna bőr óraszíjat, ha fekete a cipőnk és az övünk.

Lássuk most részletesebben a speciálisan üzleti kiegészítőket.

Üzleti táska

Üzleti táskának érdemes olyan több rekeszes kézitáskát választani, amelyben minden szükséges holmi – laptop, nyomtatott dokumentumok, telefon, irat- és pénztárca stb. – kényelmesen és jól organizáltan elhelyezhető, ugyanakkor kellően elegáns. Ezen kritériumoknak leginkább egy olyan többfunkciós, bőrből készült üzleti táska felel meg, mely egyesíti a laptoptáska és az aktatáska praktikus funkcióit, és szükség esetén vállra is vehető vagy akár bőröndre rögzíthető. Férfi és női kivitelben egyaránt széles választék kapható ebből a típusból.

Ha nem hordunk magunkkal laptopot, férfiak számára jó alternatíva az elegáns bőr aktatáska, melyben minden irat és egyéb irodai kellék kényelmesen elfér.

Irattartó mappa

Amennyiben nincsen szükségünk laptopra, illetve a női válltáska mellé is jó megoldás egy elegáns bőr irattartó mappa. Ebben általában 2 irattartó rekesz található fakkos vagy cipzáras kivitelben, továbbá a kisebb holmiknak (írószernek, névjegyeknek, notebooknak stb.) kialakított tároló rész. Egy jól megválasztott bőrmappa nemcsak praktikus, de kifejezetten hozzájárul az igényes megjelenéshez.

Telefontok

Egy üzleti tárgyaláson jó eséllyel elő fog kerülni az okostelefon is, és annak nemcsak márkája és funkciói, de külleme is legalább annyira beszédes. Ezért mindenképpen fontos, hogy a telefonunk tokját szintén hozzáigazítsuk az üzleti kiegészítőink egységes stílusához színében, anyagában és minőségében egyaránt.

Természetesen itt is a bőrből készült változatok viszik a pálmát, amiből sokféle verzió kapható. Speciális vonulatot képviselnek a – bőrből szintén elérhető – mágneses MagSafe tokok, melyek nemcsak a biztonságos és hatékony töltést teszik lehetővé, de kártyatartó tárca is csatlakoztatható a hátlapjukra.

Esernyő

Noha nem kifejezetten üzleti kiegészítő, esős időben az esernyő az első benyomások között kommunikál annak tulajdonosáról, emellett praktikus szempontokból sem mindegy, milyet választunk.

A táskában is magunkkal hordható, összecsukható automata vagy félautomata ernyők közt is találunk olyan csúcsminőségű darabokat, amelyek a carbonszálas acélváznak köszönhetően nemcsak rendkívül masszívak és rugalmasak, de ráadásul kis önsúlyuk van. Szintén stabil légellenállás jellemzi a nagyobb kupolájú bot- vagy pálcaernyőket, melyeket ugyan kevéssé praktikus magunkkal hordani, ám annál elegánsabb, klasszikus megjelenést kölcsönöznek férfiaknak és nőknek egyaránt.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok