7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Most érdemes nekiállni aszalni!

Eljött az őszi időszak, amikor is egyre több gyümölcs fog beérni, sok emberben pedig felötlik a gondolat, hogy milyen jó lenne ezekből a finomságokból a téli időszakban is falatozni. Az aszalás ebben tud segíteni. Eltehetjük a nyár és az ősz gyümölcseinek az ízeit, méghozzá egy igen különleges és finom formában. De vajon hogyan érdemes ezt csinálni?

Aszalás a nap erejével

Te szeretnéd a modern kor vívmányaival gyorsan és higiénikusan elkészíteni a saját aszalványaidat? Keresd a Cosori.hu aszalógépét, és alkosd meg a saját készítésű egészséges téli nassolnivalódat!

Az aszalást őseink is alkalmazták a gyümölcsök tartósítására, de nekik még nem voltak a segítségükre a modern technika vívmányai. Áram és konyhai kisgépek nélkül kizárólag a napsütésre, vagy valamilyen lassan fűtött házilg készített berendezésre tudtak támaszkodni. Ez azonban kevésbé megbízható módszer, számos hátulütővel, és ráadásul igen lassú folyamatot is eredményezett. 

Mit érdemes aszalni?

Tulajdonképpen bármilyen növényt érdemes aszalni, amit tartósítani szeretnénk. Vannak, akik a különböző zöldségféléket, gombákat is aszalják, hogy abból ételízesítőket készíthessenek, de például egy aszalt répa szelet akár ropogtatnivalónak is megfelelhet a téli filmnézések során. 

A leggyakrabban gyümölcsöket szokás aszalni, az eljárás menete és hossza pedig nagyban függ azok nedvességtartalmától is. A szárazabb gyümölcsök, mint például az alma, körte, vagy a banán kiválóan alkalmasak arra, hogy gyümölcs-chips készüljön belőlük. Kellemesen ropogtatható végeredményt kapunk, ha megfelelő vékonyságúra szeleteljük a gyümölcsöket, és a receptek szerinti hőfokon és időtartamban tartjuk az aszalóban. 

A nagyobb nedvességtartalommal rendelkező gyümölcsök soha nem lesznek igazán ropogósak, inkább zselés állagúvá fognak válni az aszalás során, de ez mit sem von le az élvezeti értékükből. Érdemes kipróbálni ,hogy az aszalás előtt valamilyen aromás folyadékban megáztatjuk, vagy kifőzzük ezeket a gyümölcsöket, mert az aszalás során sem fog az az íz elveszni. Ilyen jó kombináció lehet a fahéjas szilva, a rumos meggy vagy akár a vaníliás barack.

Egyesek szoktak nagyon vékonyra vágott, fűszerezett húsokból is aszalványokat készíteni, de ez hazánkban nem örvend túl nagy népszerűségnek. Mindenesetre megéri kipróbálni, mert sosem tudhatjuk, mikor bukkanunk egy olyan receptre, ami ugyan nem tartozik a közönségkedvencek közé, de nekünk és a szeretteinknek azonnal belopja magát a szívünkbe.

A házi aszalás előnyei

Amikor saját magunk készítjük az élelmiszereket, különösen a nassolnivalókat, biztosak lehetünk abban, hogy csupa egészséges összetevőből készült, nem tartalmaz olyan anyagokat, amik károsak lennének a szervezetünkre, vagy akár rejtett allergéneket tartalmaznának, így nyugodtan , biztonságosan és fitten tudsz filmnézés vagy olvasás közben rágcsálni.

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok