23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
12°
Holnapután
16°
Hétfő
21°
2022.10.07. péntek, Amália
filter.hu filter.hu

Paleo receptek kezdőknek

Nemrég csöppentél bele a paleoba, és ízletes recepteket keresel? Akkor a lehető legjobb helyen jársz! A paleo egy rugalmas és hatékony diéta, amely kizárja a finomított és feldolgozott élelmiszereket, ami csökkenti a naponta elfogyasztott, hozzáadott cukrokból és transzzsírokból származó kalóriákat. Nem összpontosít különösen egyetlen élelmiszercsoportra, inkább a termékek eredetére és minőségére.

Ehhez az étrendhez nagyon sok zöldségre, gyümölcsre, fűvel táplált állatból származó húsra, és az Éléskamra finoman reform paleo lisztkeverékeire van szükséged. Az utóbbiakat ugyanis úgy fejlesztették ki, hogy teljesen természetesek legyenek, vagyis ne tartalmazzanak glutént, tejet, szóját, gabonát, élesztőt, hozzáadott cukrot és adalékanyagokat. Hogy segítsünk kicsit, felsorolunk néhány receptet, amelyek segítségével zökkenőmentesen beléphetsz a paleo világába.

Frittata

A tojás az egyik legegyszerűbben felhasználható alapanyag, a frittata pedig igazán finom és laktató verziója. Az alapkoncepció egyszerű: csak felversz néhány tojást, és egy serpenyőbe öntöd a kedvenc zöldségeiddel együtt. Majd a sütőben addig sütöd, ameddig az illata túl jó nem lesz ahhoz, hogy megtörje az ellenállásodat.

De akár saját készítésű pékárut is süthetsz hozzá, méghozzá a fentebb is említett Éléskamra finoman reform sokmagvas paleo bagett lisztkeveréke segítségével. Az elkészítése a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem igényel sok időt. Szükség lesz tojásra, tojásfehérjére, citromlére és vízre, amelyeket össze kell keverni. Majd ehhez add hozzá a lisztkeveréket és a tojásfehérjeport. Ízlés kérdése, de lehet akár szárított paradicsomot és magokat is belecsempészni a tésztába. 

Ha mindent összegyúrtál, akkor jöhet a pihentetés, ami után csak annyi maradt hátra, hogy egy bambuszrostliszttel megszórt deszkán átdolgozd, és gombócokat formázz a tésztából, és ezeket kilapítsd egy sütőpapírral bélelt tepsin. A sütés előtt a legeslegvégső simítás, hogy vízzel elkevert paradicsompürével megkened a tetejüket. Továbbá megszórhatod a tetejüket akár különféle magokkal is. Ezután pedig már tényleg csak annyi marad, hogy betolod őket a sütőbe. A pontos mértékegységekért keresd fel az említett webshop blogját. 

Chili

Végezetül most, hogy egyre inkább közelednek a hidegebb esték, egy nagy tál chili pont tökéletes lesz ahhoz, hogy felmelegítsen. A fűszerezést ízlés szerint beállíthatod, és szinte bármilyen húst beledobhatsz, ami az eszedbe jut - a lényeg, hogy fűvel táplált legyen!

Csupán annyi a dolgod, hogy előfőzöd a húst, eközben pedig megpirítasz egy kis hagymát, sárgarépát és gombát. Majd ehhez a keverékhez add hozzá az előfőzött húst és a házilag összedobott paradicsompürét. Fűszerezésként jöhet só és bors ízlés szerint, valamint kakukkfű és petrezselyem. Érdemes több órán keresztül alacsony lángon párolni, hogy finom szaftos legyen. 

De ez csak kettő a számtalan szuper lehetőség közül. Ha további inspirációra lenne szükséged, akkor ajánljuk felkeresésre az Éléskamra finoman reform blogját.

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok