13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
18°
Szerda
19°
2022.10.02. , Petra
filter.hu filter.hu

Hogyan spóroljunk a rezsin: hasznos tippek és ötletek

A hónap végi megnövekedett energiakiadások napjainkban talán az egyik legégetőbb kihívást jelentik a magyar családok számára. Ahhoz, hogy hosszútávon is tartósan lent lehessen tartani a rezsiköltségeket, mindenkitől jól átgondolt lépéseket szükségesek: cikkünkben összeszedtük néhány hasznos ötletet, amivel sokat spórolhatunk a számlákon.

Energiatakarékos fűtési szokások

Hazánkban elsősorban a gázüzemű fűtési rendszerek terjedtek el, amelyek körültekintő használatával sokat spórolhatunk a gázszámlán. Már pusztán a legegyszerűbb praktikák bevezetésével is minthogy idővel rászoktathatjuk magunkat az energiatakarékosságra:

  • Rendszeresen olvassuk le a gázmérőt
  • Gázkazán esetén gyakran szellőztessünk rövid ideig
  • Ügyeljünk arra, hogy a fűtőtestre ne lógjon rá a függöny
  • Radiátoroknál a szelepes változatot részesítsük előnyben
  • Konyhában főzéskor kapcsoljuk ki a radiátort
  • A hálószobában a szokottnál 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elég éjszakára

Ez csak néhány példa, amit mi magunk is elkövethetünk odahaza az energiatakarékosabb életmódért és az alacsonyabb rezsiköltségekért, de még számos dolgot lehetne említeni, kezdve a főzőlapok tisztán tartásától egészen a fürdésről zuhanyzásra átállásig. Minél több hasonló szokást ültetünk át a gyakorlatba, annál több pénzt fogunk tudni spórolni.

Gazdaságos fényforrások

Napjainkban a LED-es fényforrások jelentik a legjobb megoldást, ha energiahatékony megvilágítást szeretnénk használni otthonunkban vagy munkahelyünkön. A technológia előnye abban mutatkozik meg, hogy a LED diódák a villamosenergia nagy részét fény kibocsátására hasznosítják ahelyett, hogy hőt termelnének. A LED izzók 75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos változatoknál, miközben ugyanolyan minőségi fényt biztosítanak megfelelő mennyiségben. Mindezen túl van egy másik hatalmas előnyük: a hosszú élettartam. A LED-es fényforrások több tízezer órát is képesek folyamatosan üzemelni minden probléma nélkül, így nem kell pár havonta új izzókat vásárolni.

Minőségi ablakfóliák

A nem megfelelően korszerűsített nyílászárókból adódóan akár az ingatlan hűtési-fűtési költségének közel egyharmada is kárba veszhet! Az összes ablakot kicserélni költséges és időigényes, szerencsére azonban létezik olcsóbb és gyorsabb alternatíva is: mégpedig a minőségi épületüveg fóliák. A megbízható gyártók termékei hatékonyan csökkentik a klimatizálási költségeket – a LLumar ablakfóliák használatával például hivatalos energia-auditok alapján akár 15%-os energiacsökkenés is elérhető az épületben.