15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
18°
Szerda
19°
2022.10.02. , Petra
filter.hu filter.hu

Autó karc eltávolítás házilag: milyen lehetőségeink vannak?

Minden autótulajdonos tisztában van vele, hogy az első karcolás fáj a legjobban. Teljesen mindegy, hogy miből származik a sérülés, valamilyen módon kezelni kell, hogy később ne okozzon nagyobb és drágábban kijavítható károkat gépkocsink karosszériáján. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeszedtük néhány házi autó karc eltávolítási praktikát, amelyekkel sikerrel járhatunk.

Mielőtt rögtön belevágnánk…

A karcok otthon történő eltávolítása előtt feltétlenül mérjük fel autónkon a keletkezett kárt. Ezért érdemes tisztában lenni, hogy pontosan mi is található gépjárművünk karosszériáján: a nyers fémet egy alapozóréteg követi, amelyre kerül a szín, metál fényű kocsiknál pedig még egy lakkréteg is. A házi praktikák csupán a kisebb sérülések és hajszálkarcok ellen hatékonyak, amelyek mindössze a fényezés felső rétegét érintik. Más szóval, minél mélyebb egy karcolás, annál valószínűbb, hogy szakemberhez kell fordulnunk problémánkkal.

 Karceltávolító toll

A karceltávolító toll roppant könnyedén kezelhető - gyakorlatilag ugyanúgy kell vele bánni, mint egy hagyományos írkával. Az eszközt helyezzük a karcolásra, majd egyszerűen fessük át vele a hibát. Természetesen ne támasszunk hatalmas elvárásokat a termékkel szemben, de a hajszálvékony karcoknál remekül alkalmazható. Ha ezeknél eggyel komolyabb sérüléseket szeretnénk eltávolítani autónkról, komolyabb eszközhöz kell folyamodnunk.

Polírpaszta

A polírpaszta segítségével a kisebb karcolások is remekül orvosolhatók a jármű felületén, emellett sokkal olcsóbb, mintha 10-15 ezer forintért kellene újrapolíroztatni az autóelemet. Amennyiben a kár nem éri el a karosszéria lemezét, bátran és eredményesen használhatjuk gépjárművünkön – egy elmért parkolásból vagy egy rosszakaró „kulcsos akciójából” származó mechanikai sérülés ellen azonban már nem kerülhetjük el a polírgépet és vele együtt a szakembert.

Jobb félni, mint megijedni: prevenció

A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni annak érdekében, hogy gépjárművünk sokáig megőrizhesse újszerű megjelenését. Az autó karosszériájának megóvására is több lehetőségünk kínálkozik: ezek közül napjainkban a két legnépszerűbb megoldásnak a különböző kerámia bevonatok, valamint a minőségi karosszéria fóliák számítanak. A legmagasabb védelmet természetesen utóbbiak jelentik – egy jó autófóliával akár 15 évre is konzerválhatjuk autónk vonzó kinézetét.

A kerámia bevonatok elsősorban nem a mechanikai sérülésektől védik a járművet, hanem az olyan veszélyektől, mint a nap káros sugaraitól, az erőteljes kémiai behatásoktól és maró szennyeződésektől (pl. madárürülék, felkenődő rovarok, savas eső stb.). Bár egyes nanotechnológiás készítmények képesek még az apróbb karcolások ellen is óvni kocsinkat - egy Gtechniq kerámia bevonat például a gyári fényezésnél 4-5x keményebb réteget is képez a karosszérián. Mind az autófóliák, mind a bevonatok esetében tartsuk azonban észben, hogy a látványos, tartós végeredmény a termék minőségén túl a megfelelő felületelőkészítésen és a precíz kivitelezésen áll vagy bukik.