14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Az ételszállítás forradalma

Amíg régen az emberek otthon főzték meg az ebédet, vagy munkahelyi, üzemi konyhákon étkeztek, addig mára gyökeresen átalakultak étkezési szokásaink. A világ felgyorsult, digitalizálódott, és az emberek egyre kevesebb időt szeretnének a konyhában tölteni, ehelyett kevés szabadidejüket inkább a családnak, hobbinak, pihenésnek szentelik. Ma már néhány kattintással gyorsan minőségi, változatos ételekhez juthatunk.

Hol van már a klasszikus alumínium ételhordó, amiből mindig kilötyögött a leves, mire hazatekertünk vele a biciklivel? Otthon aztán kínkeservesen szedtük le az alumínium sínről az eldeformálódott edényeket, és próbáltuk megmenteni belőle, ami megmaradt. Szerencsére ez mára már csak emlék, hiszen az ételcsomagolás is megreformálódott. Az indepack.hu eldobható műanyag csomagolóeszközei számtalan lehetőséget kínálnak az ételek esztétikus és cseppmentes csomagolására és szállítására.

Az elviteles dobozok fajtái

Felsorolni is lehetetlen, mennyiféle anyagból készül ételcsomagolás, és ezen belül hányféle méret, forma, lezárási mód közül lehet választani. A döntésed alapja mindig az legyen, hogy milyen ételt szeretnél becsomagolni. Bizonyos csomagolások csak hideg ételnek megfelelőek, illetve nem záródnak cseppmentesen. A legjobb megoldás, ha többféle csomagolóanyagot vásárolsz, így mindig az adott helyzetnek megfelelő csomagolást tudod választani.

Nagy dilemma, hogy öko-, lebomló csomagolást válasszunk, vagy maradjunk a régi, jól bevált műanyagnál? Bár mindenfelé azt halljuk, hogy a Föld műanyagterhelése igen nagy, ám a szelektív gyűjtés segíthet azon, hogy a műanyagszemét ne kerüljön ki a természetbe, hanem újrahasznosítható legyen.

A papír is remek csomagolóanyag, és bár meglepő, de ma már akár levesek csomagolására is tökéletesen alkalmas, mivel egy olyan záróréteget kap, amely zsír- és vízálló, ezáltal nem ázik át. További előnye, hogy hideg és meleg ételt is lehet bele csomagolni.

Rengeteg új, innovatív csomagolóanyag létezik, ránézésre nem is gondolnánk, hogy egy csomagolóanyag biomasszából, gabonából, bambuszból vagy éppen cukornádból készült. Ezek az új csomagolóanyagok környezetbarát, lebomló termékek, de körültekinteően kell eljárnunk a kiválasztásukkor. Egyes lebomló dobozok kevésbé bírják a hőt vagy a hazaszállított ételt javasolt áttenni otthoni edénybe, viszont használatuk után nem terhelik a környezetet, nem hagyank mikroműanyagot magunk után.

Az olcsó elviteles doboz

A vendéglátóipari vállalkozások számos kihívással néztek szembe az elmúlt években. A koronavírus szigorításai után most a növekvő energia- és nyersanyagárak, a szakképzett munkaerő hiánya okoz nehézségeket. Amennyiben olcsó elviteles csomagolást keresel, akkor jobb a műanyagok területén maradni! Ha meleg ételt kell csomagolnod, akkor a habdoboz a legolcsóbb megoldás, de hosszú távra érdemes lehet beruházni egy tálcazáró gépbe és a géppel fóliázható dobozt használni.