7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

Élesítsd az elméd matekfeladatokkal!

A kutatások szerint, ha nem használjuk aktívan az agyunkat, akkor könnyen veszíteni kezd a teljesítőképességéből. Éppen ezért érdemes minden eszközt megragadni arra, hogy naponta legalább néhány órát töltsünk olyan dolgokkal, amelyek karbantartják a szürkeállományunkat.

Nem arról van szó, hogy ne lehetne olykor megnézni egy-egy szórakoztató filmet a televízióban, vagy lustálkodással tölteni a hétvégét, főleg, ha az időjárás nem teszi lehetővé azt, hogy szabadtéri programot szervezzünk magunknak. Az azonban előrelátó dolog, hogy a borús, szürke őszi napokon is beiktatunk némi agytornát a mindennapjainkba.

Online rengeteg izgalmas gyakorlatot lehet találni

A Napi Feladat oldalán rengeteg logikai, matematikai feladványt lehet felfedezni, amik tökéletesen alkalmasak az elme fitten tartására. Milyen jellegű feladatokra kell gondolni e témakörön belül?

Nem kell megijedni, nem csak olyanokra, amik kockás papírt igényelnek. Vannak olyan trükkös ábrák, amiket attól függően, hogy mennyire vagy éppen kipihent, hosszú másodpercekig vagy akár percekig is kell tanulmányoznod ahhoz, hogy rájöjj, mi a helyes megfejtés. Például össze kell számolni, hogy hány kocka van egy képen. Vannak elgondolkodtató kérdések, amelykre egészen könnyűnek tűnik a válasz, de van bennük valami csavar, ami miatt mégsem olyan egyszerű kiválasztani a lehetőségek közül a helyeset.

Haladóknak vannak számolási feladatok is

Bemelegítésként érdemes mondjuk a római számokkal kezdeni. Ezeknél a feladatoknál olyan egyszerű kérdésekre kell válaszolnod, mint például, hogy mennyi két római számjeggyel leírt szám összege. Ha ismered a római számokat, akkor ez nem foghat ki rajtad.

Bizonyos kérdések megválaszolása a matematika több területét is érinti. Lehet olyan feladvány, amikor egy kifejezés végeredményét kell megmondanod. Jó, ha tisztában vagy a műveleti sorrendekkel, ismered a zárójelek jelentését, tudsz fejszámolni, és a hatványozással is képben vagy.

Vannak persze egészen elgondolkodtató kérdések is, mint amikor néhány megadott számot követően neked kell rájönnöd, hogy mi a következő számjegy. A sorozatok esetében általában olyan logika alapján érdemes haladnod, hogy egy szám előtti két szám összegének, különbségének vagy szorzatának lehet-e köze ahhoz, hogy mi következik.

Hasznos tipp: ne pánikolj!

A matekfeladatok kapcsán sokan már az elején elvéreznek, mert elhitetik magukkal, hogy ehhez ők nem értenek. Pedig ha hideg fejjel végiggondolod a matematikai feladványokat, akkor a többségük nem igényel mást, mint minimális ismereteket és józan észt, logikus gondolkodást.

A jó hír az, hogy ezeknél a fejtörőknél nincs időlimit, így nem kell kapkodnod. Ha végképp nem tudod a választ fejből egy kérdésre, akkor pedig akár tippelhetsz is az előre megadott opciók közül.