0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Te vagy minden szervezés motorja?

Te vagy a baráti körben, a munkahelyeden, esetleg a családodban az az ember, aki minden szervezést elvégez? Aki összefogja az összes embert, átlátja az eseményeket és a hozzá kapcsolódó teendőket, és profin tud szervezni, delegálni, és mindig a pályán tartja a szemét?

Akkor miért ne csinálhatnád ezt hivatásszerűen? Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi munkahelyeden nem azt csinálod, amit a legjobban szeretsz, ha azt érzed, hogy egy más munkakörben jobban ki tudnál teljesedni, akkor olvass tovább, mert érdekes lehetőségeket hozunk a számodra!

Scrum Master, az új játékmester

Persze játékról szó sincs, ám ha elvégzed a Tanfolyam.hu oldalán megtalálható tanfolyamot, akkor egészen biztosan lubickolni fogsz a teendőidben! Egy Scrum Master ugyanis valóban “porondmesterként” funkcionál, vagyis egy-egy munkahelyen a különböző csapatok munkáját hangolja össze a Scrum keretrendszer segítségével.

Legyen szó bármilyen termékről vagy szolgáltatásról, egészen biztosan több csapatnak kell ahhoz összedolgoznia, hogy valóban létrejöjjön a megfelelő minőségű produktum. Ahhoz azonban, hogy ez valóban létrejöjjön, kis részfeladatokra, úgynevezett sprintekre kell bontani a csapatok munkáját, és kontrollálni, adott esetben újratervezni is kell azt. Ezeket természetesen mind a Scrum Master végzi el, aki rálát az összes csapat, azon belül is az összes csapattag munkájára.

Fő az agilitás!

Egy-egy munkafolyamat során mindig merülnek fel hibatényezők, sőt, akár a csapattagok is bemondhatják az unalmast, hiszen gyakran bekövetkezik, hogy az emberek elvesztik a fókuszt, motiválatlanná válnak, esetleg a bekövetkező változásokat kezelik nehezen. Ilyenkor jön ismét a Scrum Master, aki gyakorlatilag coach-ként funkcionálva átsegíti a munkatársakat ezeken a nehéz időszakokon, sőt, adott esetben átszervezi a feladatokat is.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor kiemelni, hogy a Scrum Masternek nem kell szakmai tudással rendelkeznie, így akár pénzügyi, akár IT, akár autóipari vagy bármilyen más területen is elhelyezkedhet, hiszen neki nem a munkafolyamatokat kell elvégeznie, hanem azokat koordinálni, felülvizsgálni, és adott esetben újratervezni kell! 

Ha tehát lételemed a szervezés, akkor semmiképpen se hagyd ki ezt az egyre felkapottabb képzést, hiszen vállalatok tucatjai keresik a saját Scrum Masterüket, vagyis lehet, hogy éppen téged!

Döntsd el, hogyan szeretnél dolgozni!

Ha már látod magad Scrum Masterként tevékenykedve, akkor mindenképp gondolkozz el azon is, hogy alkalmazottként vagy szabadúszóként szeretnél dolgozni!

Számos cég saját Scrum Mastert keres, főállásban, míg mások szabadúszó Scrum Mastereket alkalmaznak, akik egyszerre több vállalkozás projektjeit is felügyelik. A döntés a te kezedben van, tégy legjobb belátásod szerint!