14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
18°
Szerda
19°
2022.10.02. , Petra
filter.hu filter.hu

3+1 faanyag, amiket imád a bútoripar

Habár ma már nagyon elterjedtek az olcsó anyagokból gyártott, laikusként is gyorsan és könnyen összeszerelhető bútorok, sokan a mai napig kitartanak a természetes fából készült darabok mellett. Nem csoda, hiszen ezek által szinte otthonunkban érezhetjük az élő természetet. No, se mégis melyek azok a természetes nyersanyagok, amik a legstrapabíróbbak? Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 4 faanyagot, amik hosszú éveken át jó szolgálatot tesznek bárki otthonában bútorként.

Tömör tölgyfa

Szinte nem is tudunk olyan bútordarabot említeni, amelyet ne készítenének tölgyfából. Az étkezőben lévő asztaloktól a hálószoba gardróbszekrényén át a nappali könyvesszekrényéig minden bútortípus elkészíthető belőle és meg is éri. A tölgy a legkeményebb fák egyike, ezért az ebből készült bútorokon szinte meg sem látszik az idő múlása. A hőnek és fénynek is remekül ellenáll. Sőt mi több, nem csak bútorokat, de parkettát és nyílászárókat is előszeretettel gyártanak belőle. Ha valamit, akkor a tölgyből készült bútorokat biztosan hibátlan állapotban örökölhetik meg az unokák is. Ilyen tömör tölgyfa bútor kapható például az AMI bútorok webáruházban is.

Bükk

A bükk az egyik legsokoldalúbb anyag, amit számos módon lehet felhasználni. Szintén nemcsak bútorok készítésére alkalmas. A bükkbútorok esetén azonban érdemes tudni, hogy a kültéri körülményeket nem viselik jól, így ezt az anyagot csakis beltéri helyiségekbe vásároljuk meg! Érdekesség a bükk kapcsán, hogy eleinte csak tüzelőanyagként használták, valamint a szappangyártásban játszott nagy szerepet. Csak később fedezték fel, hogy bútorként is kiváló.

Juhar

A juhar egy könnyen megmunkálható anyag. Habár bútorokat kevésbé készítenek belőle, számos más módon felhasználható. Például hangszerek vagy dísztárgyak készítésére. Ez a faanyag kopásálló és nagyon szívós. Cserébe igényes és rendszeresen kezelni kell, ha nem akarjuk, hogy begombásodjon.

Dió

A dió egy olyan fa, amely még bútor vagy parkettaként is megmutatja gyönyörű erezetét. Nemesfa lévén leggyakrabban csak olyan tárgyat, bútort készítenek belőle, amivel az emberek általában hosszú évekre terveznek. Nem csak a bútoripar, de a hangszergyártók is szíves örömest munkálják meg a diót.