13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Digitális termosztát: melegen ajánljuk

A fűtési rendszerek már régóta elláthatók termosztáttal, azaz hőmérséklet szabályozóval. Míg azonban eleinte csak manuálisan állítgatható termékek léteztek erre a célra, ma már igen korszerű darabokkal is találkozhatunk. Mutatjuk, miért éri meg tekerős helyett digitális termosztátba fektetni.

Van fűtés, nincs fűtés?

Hőfokszabályozás nélkül a hideg évszakban vagy fűtünk vagy nem. Nincs átmenet, azaz hol nagyon meleg van, hol épp esik a hőmérséklet, és hűl ki a lakás. Ez a körkörös folyamat nem kedvez sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek. Egy adott hőmérsékletet szinten tartani általában jóval energiatakarékosabb, mint egy hűvös helyiséget újra és újra felfűteni. Még rosszabb, ha mindig fűtünk, a forróságtól pedig szellőztetéssel szabadulunk meg.

A termosztát jó befektetés

A termosztát segítségével a fűtés intenzitását mi magunk szabályozhatjuk. Csak beállítjuk rajta a számunkra ideális hőmérsékletet, a többi pedig rábízzuk a kütyüre, legyen az ő dolga. Ez azért is fontos, mert a hőfokszabályozás nem csupán a kényelmünket szolgálja. Tudatos fogyasztóként rengeteget spórolhatunk vele.

Analóg vagy digitális termosztát?

Analóg termosztáttal már egyre ritkábban találkozhatunk: ez az úgynevezett tekerős megoldás, ahol mi magunk állítjuk be érzésre a hőfokot, és folytonos tekergetéssel változtatgatunk rajta. Szinte elnyűhetetlen, üzembiztos kis kütyü, de kissé macerás a használata.

A digitális termosztátok beépített hőmérővel rendelkeznek, ezért az analóg társaikhoz képest jóval pontosabban határozzák meg a légtér hőfokát. Az aktuális hőmérséklet ráadásul bármikor könnyedén ellenőrizhető a készülékek kijelzőjén.

A digitális termosztát már programozható változatban is elérhető. Ennek segítségével már azt is ki tudjuk választani, hogy adott időpontban, adott helyiségben milyen meleg legyen az otthonunk. A hálószoba éjszaka lehet hűvösebb, a nappali hétvégén melegebb és így tovább, igény szerint. Ha még tovább szeretnénk fokozni a lehetőségeinket, válasszunk okos termosztátot. Így akár a távolból is befolyásolhatjuk otthonunk melegét egy, a telefonunkra telepített applikáció segítségével.